Marcați
Strategie de dezvoltare a agriculturii
28.04.2021, 19:02
Suprafața terenurilor agricole irigate va crește esențial în anii următori. În acest scop, sunt prevăzute investiții de aproape 2,3 miliarde de euro. Finanțarea va fi asigurată de stat, inclusiv prin atragerea banilor de la donatorii externi, dar şi de companii private. Măsurile ce urmează să fie întreprinse de către Guvern sunt prevăzute în proiectul ”Strategiei de dezvoltare a sistemului de irigare - 2030”, prezentat astăzi la şedinţa comisiei parlamentare speciale.

Potrivit estimărilor, în următorii 10 ani vor fi amenajate noi sisteme de irigare pentru o suprafaţă de aproape 250 de mii de hectare. Asta va permite creşterea productivităţii, dar şi a locurilor de muncă în sectorul agricol.

Alexandru Oleinic, preşedintele Comsiei parlamentare pentru elaborarea strategiei naționale de dezvoltare a sectorului de irigare 2030: „Profitul brut pe care îl va obţine sectorul agricol, conform estimărilor pe care le-am făcut noi, anual, ca urmare a implementării strategiei, este estimat la 1,17 miliarde de euro. Contribuția agriculturii la PIB-ul naţional va spori cu circa 25 la sută, ajungând la 12,25%, comparativ cu 9,8 procente care este astăzi. Va creşte semnificativ şi numărul locurilor de muncă de la 21 de procente până la 26 de procente, constituind peste 230 de mii”.

Strategia de dezvoltare a rețelei de irigare urmează să fie examinată şi aprobată de Parlament. Sisteme de irigare centralizată acoperă acum o suprafaţă de până la 16 mii de hectare.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).