Marcați
Ajutor umanitar din partea Elveției și OMS
8.04.2021, 17:57
Două cabine pentru decontaminare i-au fost donate astăzi țării noastre de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare și Organizația Mondială a Sănătății. Ele vor fi utilizate în zonele de situații excepționale, în care se vor atesta focare de gripă aviară sau de alte maladii infecțioase. De asemenea, au fost oferite 25 de echipamente care permit colectarea în timp real a datelor privind numărul cazurilor de COVID-19.

Cei care trec prin această cabină sunt dezinfectați din cap până în picioare. Soluția folosită pentru decontaminare elimină toate bacteriile, care ar putea să nimerească de îmbrăcăminte și încălțăminte.

Cristian Ceban , epidemiolog rezident Agenția Națională pentru Sănătate Publică: „Prin manevrele pe care le-am prezentat în rotire pentru a fi dezinfectată în totalitate suprafața costumului și a permite, ulterior, de a ieși din zona contaminată – dezinfectat”.

Șeful Direcției Managementul Urgențelor de Sănătate Publică din cadrul ANSP, Dumitru Capmari, a declarat că aceste cabine se instalează ușor și vor fi utilizate în în zonele cu focare de infecții, cu excepția COVID-19.

Dumitru Capmari, șef de direcție Agenția Națională pentru Sănătate Publică: „Anume sunt pentru lucrul în teren, în afara instituțiilor. Aceste echipe pot interveni în toate tipurile de focare, focare de maladii infecțioase sau alte genuri, care necesită intervenții, iar echipamentul dat este utilizat pentru decontaminarea sau curățirea persoanelor după ce ies din focarele, care necesită intervenție. Acest proces se face pentru asigurarea neinfectării sau neîmbolnăvirii persoanelor care nu au avut de lucru, sau care nu au avut de contactat cu focarul dat”.

Secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Denis Cernelea, a declarat că ajutorul oferit de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare și Organizația Mondială a Sănătății este extrem de important pentru sistemul medical din țara noastră.

Denis Cernelea , secretar de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale: „Se ansamblează foarte rapid, în mai puțin de o oră, practic, mai mult de 30 de persoane pot fi decontaminate, astfel asigurăm securitatea pentru colegii noștri care lucrează în aceste focare. Totodată, am primit donație un set de echipament IT, care ne permite colectarea datelor în timp real și expedierea lor pentru a aprecia situația în timp real”.

La rândul său, directoarea Biroului de Cooperare al Elveției în Republica Moldova, Caroline Tissot, a menționat că ajutorul are scopul de a contribui la îmbunătățirea capacității de reacție a sistemului medical.

Caroline Tissot, directoarea Biroului de Cooperare al Elveției în Republica Moldova: „Pe parcursul acestei perioade mai acute a pandemiei este foarte important să ne ocupăm de starea sau condiția generală a domeniului sănătății în Republica Moldova, pentru a face acest domeniu al sănătății publice mai aproape de cetățenii țării, care să răspundă la toate necesitățile pe care le are”.

Pe parcursul anului trecut, Biroul de Cooperare al Elveției i-a donat țării noastre mai multe echipamente moderne, inclusiv seturi de consumabile, dar și genți frigorifice, pentru transportarea în siguranță a probelor pentru analize.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).