Marcați
PSRM propune majorarea alocațiilor pentru participanții la lichidarea avariei de la Cernobîl imobilizați la pat
7.04.2021, 10:50
Deputații PSRM au venit cu inițiativa de majorare a alocației lunare pentru îngrijire, însoțire și supraveghere pentru persoanele cu dizabilități severe imobilizate la pat din rândul participanților la lichidarea avariei de la Cernobîl de la suma fixă de 500 lei la 80% din cuantumul pensiei minime pentru limită de vârstă, stabilit anual de către Guvern.

Potrivit autorilor, prevederea vizată va garanta nu doar majorarea alocației, dar odată cu indexarea pensiei minime pentru limită de vârstă se va consolida și mărimea alocației.

În prezent, această alocație este acordată pentru persoanele care îngrijesc la domiciliu un copil cu dizabilitate severă în vârstă de până la 18 ani; persoanele cu dizabilități severe din copilărie; persoanele cu dizabilități severe nevăzătoare. Astfel, autorii atrag atenția că legislația în vigoare nu asigură abordarea unitară a măsurilor de protecție socială pentru persoanele cu dizabilități severe, care au aceleași necesități de suport din partea unei terțe persoane.

Documentul urmează să fie discutat în comisii și votat de Parlament. Modificările vor intra în vigoare din 01 septembrie 2021.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).