Autoritățile au început procesul de vaccinare a oamenilor cu vârsta de peste 60 de ani și a celor care suferă de boli cronice. În acest sens, Agenția Națională pentru Sănătate Publică a distribuit în spitale 14.400 de doze de ”AstraZeneca”. Reprezentanții instituțiilor medicale susțin că au multe solicitări și că, până acum, nu au fost raportate reacții adverse grave.
La Centrul Medicilor de Familie numărul 12 din sectorul Râșcani al Capitalei zeci de oameni așteptau, de dimineață, să fie imunizați împotriva coronavirusului. Până la ora 11:00 au fost administrate 22 de doze. Această femeie spune că s-a contaminat în luna septembrie a anului trecut și a suferit cumplit. Pentru a nu mai trece prin astfel de chinuri, a decis să se vaccineze.
- Am urmat tratament acasă, timp de trei săptămâni, dar am avut complicații. Când am mers la spital, aveam deja pneumonie bilaterală, cu afectarea plămânilor mai mult de 50%. Am fost conectată la aparat cu oxigen. Am decis să ma vaccinez. Nu îmi este frică. Mai rău decât acum nu îmi va fi.
Printre cei care au decis să se vaccineze este și acest bărbat, care a împlinit zilele trecute 90 de ani. Spune că nu vrea să sufere de forme grave ale infecției COVID-19.
- Să nu mă îmbolnăvesc de COVID și să nu îmbolnăvesc pe alții. Să mă controlez. Eu contactez cu lumea. De-atâta, eu singur am venit și am cerut să mă vaccinez.
- Aveți încredere în vaccin?
- Am încredere. Am încredere în medici și în Dumnezeu tot. Socot că trebuie și dacă ar respecta toți, ar fi mai bine, dar la noi, cu părere de rău, nu respectă și se transmite.
Oamenii spun că au încredere în toate tipurile de vaccin și că sunt conștienți de faptul că imunizarea este singura cale de a combate infecția.
- Trebuie să ne vaccinăm, fiindcă asta este protecția noastră. Dacă o să se vaccineze majoritatea populației, o să scăpăm de pandemia aceasta. Eu cred că fiecare trebuie să conștientizeze că trebuie să administreze vaccinul acesta.
- Aveți încredere vaccinul ”AstraZeneca”?
- Am încredere în orice vaccin. Eu cred că este bun.
- În primul rând, sunt cu risc, sunt pensionară cu risc - am diabet. Are grijă medicul de familie al nostru.
- Ați fost infectată cu acest virus?
- Nu, nu. M-am păzit. Am respectat toate cerințele. Am soț. S-a vaccinat, că e profesor.
- Am decis să mă vaccinez, de aceea ca să fiu mai sigură cu toate problemele care sunt în țară și pe tot globul pământesc. Adică am fost bolnavă în august, anul trecut, și de asta, știți cum, să fim mai siguri că e tot bine.
- Cum vă simțiți acum? Deja ați fost vaccinată.
- Bine. Sperăm să fie bine.
Medicii spun că utilizează cu grijă fiecare doză de vaccin, deoarece există o cerere foarte mare pentru aceste preparate.
- Dintr-un flacon, noi vaccinăm 10 persoane. Dacă noi avem îngrămădite opt persoane, noi deschidem flaconașul, ca să nu aruncăm dozele, să le folosim pe toate, fiindcă doritori sunt mulți și sperăm că și vaccin o să primim pentru toți.
Medicul de familie din cadrul Centrului Medicilor de Familie numărul 12, Ludmila Carpova, a declarat că nu au fost raportate reacții adverse grave în urma administrării vârstnicilor a vaccinului antiCOVID-19.
Ludmila Carpova, medic de familie: „Conform listei, noi primim vaccin la comandă. Au selectat pacienți. Fiecare medic - în jur de 100 de doze, pentru a vaccina în fiecare zi. Vaccina se suportă bine. Și colegii noștri tot s-au vaccinat cu vaccinul ăsta și am suportat bine. Nu am avut complicații”.
După vaccinare, oamenii se află sub supravegherea medicilor până la 30 de minute. Procesul de imunizare a început în țara noastră în 2 martie. Până acum, au fost vaccinați peste 47.500 de oameni.
NTV Moldova