Situație dificilă în spitalele raionale din Găgăuzia. Secțiile în care sunt internați pacienții cu virusul COVID-19 sunt arhipline. Chiar dacă administrația instituției de la Ceadîr-Lunga a amenajat suplimentar încăperi în acest scop, oamenii sunt nevoiți să aștepte eliberarea locurilor de către cei care s-au vindecat.
La spitalul din Ceadîr-Lunga au fost pregătite pentru tratarea infecției COVID-19 90 de paturi, însă numărul pacienților este mult mai mare. În plus, aproape toți sunt internați în stare gravă și au nevoie de măști cu oxigen. De asemenea, comparativ cu anul trecut, a crescut numărul deceselor provocate de virus.
Nadejda Popazoglo, managerul Spitalului raional Ceadîr-Lunga: „Pacienții, care vin acum la noi, sunt diferiți de cei care au fost internați la începutul pandemiei. Virusul a suferit mutație și acționează mai agresiv asupra organismului. De aceea, aproape toți pacienții care vin la noi se plâng de dificultăți de respirație, nu au suficient oxigen și toți primesc oxigenoterapie. Din cauza creșterii numărului de pacienți care au nevoie de internare, am fost nevoiți să adaptăm toate încăperile posibile pentru a amenaja saloane, dar nu reșim să facem față de fiecare dată fluxului de pacienți aduși de ambulanțe. Încercăm să găsim locuri. Chiar daca acestea nu sunt, le spunem să ne apeleze fie seara, fie mâine dimineață, când vor fi externări și îi vom putea ajuta”.
Creșterea vertiginoasă a numărului pacienților pune mare presiune asupra personalului medical.
Fiodor Tanurkov, medic Centrul COVID-19 Ceadîr-Lunga: „Stresul emoțional are proprietatea de a se acumula. El s-a acumulat deja. Suntem în acest cerc de aproape un an. Adică, de atunci, nu am mai avut parte de relaxare, iar numărul pacienților nu scade. Totuși, oamenii noștri nu au încă o atitudine serioasă față de asta - crește numărul celor în stare gravă, cei care sunt la ventilare mecanică sunt mai mulți decât acum câteva luni. Peste o oră, se încheie ziua de muncă a medicului și la 79 de pacienți rămâne un medic, patru asistenți. Asta nu e suficient”.
Pacienții spun că victoria în lupta împotriva noii tulpine de coronavirus nu depinde doar de eforturile medicilor.
În spitalele din autonomia găgăuză erau internaţi, în 2 aprilie, 167 de pacienţi, inclusiv 151 diagnosticați cu virusul COVID-19, iar majoritatea localităţilor se află sub cod roşu de pericol de infectare.
NTV Moldova