Marcați
Companiile de stat nu mai sunt profitabile
15.07.2016, 17:33
Eficiența întreprinderilor de stat s-a redus dramatic, în ultimii doi ani. În timp ce, acum câțiva ani, profitul anual înregistrat de acestea era de ordinul miliardelor de lei, atunci, din 2014, indicatorul respectiv s-a redus la puțin peste 200 de milioane de lei. Asta în condițiile în care numărul întreprinderilor cu capital de stat a crescut.

Potrivit datelor prezentate de reprezentanții Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale ”Viitorul”, aproximativ 70 la sută dintre salariați activează la întreprinderi cu capital de stat, iar peste 50 la sută dintre activele naționale sunt administrate de către autoritățile publice.

„Statul noi am spus cu 25 de ani în urmă că nu e eficient. Și atunci spuneam că vom dezvolta sectorul privat, vom avea întreprinderi private și în acest fel vom avea o viață fericită. Uitață-vă că, până în prezent, soarta noastră și salariile noastre tot decide statul”, susține expertul Veaceslav Ioniță.

O altă problemă este conflictul de interese, în care ajung tot mai mulți demnitari și funcționari, iar asta împiedică dezvoltarea sectorului privat.

„Nu este doar o neglijență sau o lipsă de strategie. Asta e, mai degrabă, o concluzie nu doar tristă, dar aproape criminală”, a mai adăugat Igor Munteanu, director executiv IDIS „Viitorul”.

Lideri la capitolul pierderi sunt companiile din gestiunea Ministerului Transporturilor și Ministerului Economiei. Pe de altă parte, Ministerul Muncii, care deține doar două întreprinderi, specializate în proteze pentru reabilitarea persoanelor cu dizabilități și un centru de instruire, are cel mai mare profit. Pentru a schimba lucrurile și pentru a asigura un grad mai înalt al eficienței întreprinderilor de stat, experți au formulat câteva recomandări.

„Prima este excluderea conflictului de interese. Excluderea clienterismului politic”, a mai adăugat Veaceslav Ioniță.

Din cele peste 110 întreprinderi proprietate publică, doar 32 au înregistrat, în anul 2014, profit. Iar pierderile înregistrate de celelalte societăți a ajuns la aproximativ 500 de milioane de lei.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).