Marcați
Preţurile care ne ard la buzunare
2.03.2021, 17:45
Republica Moldova este lider printre fostele republici sovietice de pe continentul european, în funcţie de preţul benzinei. O analiză realizată de revista de specialitate ”Autotraveler” arată că țara noastră a ajuns în top după scumpirile galopante din ultimele trei luni. Comparativ cu luna decembrie a anului 2020, preţul pentru un litru de carburanți a crescut cu mai bine de trei lei.

Pentru a facilita comparaţia între state, jurnaliştii ruşi au indicat prețurile în euro.

Cap de top este Republica Moldova, cu 0,85 de euro pentru un litru de benzină cu cifra octanică 95. Aproape de ţara noastră este Ucraina, cu 0,80 de euro pentru un litru.

Cea mai ieftină benzină este în Belarus şi Rusia, unde prețurile sunt de 0,58 şi, respectiv, 0,54 de euro pentru un litru.

Într-un raport de monitorizare a prețurilor, prezentat recent de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică, se menționează că scumpirea produselor petroliere va continua. ANRE aduce drept argument dinamica ascendentă a prețurilor pe piaţa internaţională.

Mai mulţi economişti prognozează scumpiri în lanţ, inclusiv pentru produsele agroalimentare. De asemenea, fermierii susţin că majorarea constantă a prețurilor pentru carburanţi ar putea să afecteze campania agricolă de primăvară. Recent, mai mulţi şoferi au protestat în Capitală, împotriva creşterii preţurilor. Ei au acuzat-o pe preşedintele Maia Sandu că nu intervine, pentru a tempera scumpirile.

NTV Moldova

Actualitate

menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).