Marcați
Copii loviți de cancer
15.02.2021, 18:22
Astăzi este marcată Ziua Internațională a Copilului Bolnav de Cancer. Potrivit statisticilor, anul trecut, un copil din țara noastră a fost internat, o dată la patru zile, în Institutul Oncologic. Specialiștii susțin că, depistate la timp, tumorile pot fi tratate cu o rata a succesului extrem de mare. De aceea, îi îndeamnă pe părinți să-i ducă pe cei mici cu regularitate la medic, pentru a preveni maladiile.

Acum doi ani, Natalia Vîlcu și-a pierdut feciorul de doar 13 ani, din cauza leucemiei. A aflat diagnosticul când el avea 12 ani. Timp de un an, a fost supus mai multor tratamente atât în țară, cât și peste hotare. În perioada de recuperare, boala i-a afectat însă plămânii, încât băiatul nu a mai putut lupta. În memoria lui, Natalia a plantat în parcul din sectorul Râșcani al Capitalei doi copaci, pe care îi vizitează cu regularitate, pentru a simți, într-un fel, prezența copilului pierdut.

Natalia Vîlcu, președintele Asociației Obștești ”Viața fără leucemie”: „Acești doi copaci, noi i-am plantat, anul trecut, în memoria feciorului meu, Gheorghe, care, la fel, a fost bolnav de leucemie și noi am trecut tratamentul, dar complicațiile care s-au dezvoltat anterior au fost mult prea complicate pentru el și el nu a putut să supraviețuiască. De fiecare dată când venim aici în parc, sunt copacii noștri, venim să-i vizităm, de parcă l-am vizita pe el. Urmărindu-i pe ei cum cresc, ne închipuim că și el se înalță”.

După ce a trecut prin această tragedie, Natalia și-a dorit să-i sprijine pe alți părinți și copii, care suferă de această boală nemiloasă. Astfel, s-a alăturat Asociației obștești ”Viața fără leucemie”. A fost aleasă la șefia organizației, iar de atunci depune eforturi pentru a identifica banii și a le dărui copiilor speranță la viață.

Natalia Vîlcu, președintele Asociației Obștești ”Viața fără leucemie”: „Noi mizăm foarte mult pe susținerea oamenilor, dar noi înțelegem foarte bine că suma este mult prea mare și nu o să o putem să o colectăm toată, exclusiv doar de la populație, mizăm pe faptul că poate vom găsi un sponsor, poate ne va ajuta să scriem un program, undeva. Cumva, să mișcăm lucrurile din loc”.

Cel mai mare vis al ei este de a procura un aparat modern, care permite diagnosticarea rapidă a cancerului.

Natalia Vîlcu, președintele Asociației Obștești ”Viața fără leucemie”: „Eu cred că dacă era acest aparat performant, problema care el o avea, se depista mult mai degrabă și poate el nu ajungea la această etapă ca să contracteze această maladie. Evident, nu este nicio dovadă, și nu o să-mi demonstreze nimeni, dar eu așa simt. Eu nu am puteri de decizie, dar, cel puțin, având putere de a sensibiliza altă lume, pe care să o aduc împreună, tare mult vreau să ajut mulți copii”.

Șefa Secției Oncologie Pediatrică a Institutului Oncologic din Capitală, Natalia Lisița, susține că mulți dintre tinerii pacienți răpuși de cancer puteau fi salvați, dacă părinții se adresau la med la apariția primelor simptome.

Natalia Lisița, șef de secție Institutul Oncologic: „Profilaxia cancerului, cel puțin, la copii, nu există. Adică, începem să vorbim despre educația părinților, dinctimpul conceperii copilului, perioada de naștere a copilului, vârsta copilăriei cu recomandări dea face cât mai frecent analizele generale a sângelui, dea a atrage atenția la oricare schimbare din partea organismului copilului, pentru că, cel mai bine ca părinții, nimeni nu-și poate cunoaște copilul. Este foarte bine să atargă atenția și la culoarea tegumentelor, la apacirția cărorva schimbări pe tegumente, sau la mărimea în volum a abdomenului”.

Potrivit statisticilor, cele mai frecvente tipuri de cancer la copii sunt cele ale sistemului sangvin și limfatic. Acestea au însă și cea mai mare rată de vindecare, dacă sunt depistate la timp.

Natalia Lisița, șef de secție Institutul Oncologic: „O dată cu evoluția medicinei anuale, sau evoluția medicinei zi de zi, există noi metode de tratament care se tinde în fiecare domeniu. La ora actuală, se dispune de foarte multe metode de tratament, metode de diagnostic care ne oferă ca să tratăm în anumite patalogii ale copiilor, ca să avem supraviețuirea și până la 80 și chiar 80 și ceva la sută. ceea ce ajunge, practic, valorile la nivel internațional”.

Potrivit statisticilor, anul trecut, în evidența medicilor din țara noastră au fost luați 90 de copii diagnosticați primar cu boli oncologice.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).