Marcați
Pasiune transformată în afacere
12.02.2021, 17:53
Pasiunea pentru lucrurile confecționate manual i-a motivat să-și deschidă propria afacere. Vorbim despre doi tineri din orașul Orhei. Acum un an, soții Profir și Ecaterina Nicov au început să confecționeze portofele și centuri din piele naturală. Grație programului ”Femei în afaceri”, lansat de Organizația pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii, au primit un sprijin financiar de 62 de mii de lei, care le-a permis să procure echipament modern și să-și dezvolte businessul.

Profir și Ecaterina Nicov s-au căsătorit acum aproape opt ani, însă ideea de a înființa propria afacere le-a venit acum un an. Primele comenzi au fost din partea unor prieteni.

Profir Nicov, antreprenor: „Ideea aceasta de a prelucra pielea a fost tare de demult, dar ea stătea undeva într-o parte. S-a început așa, dintr-o dorință de a face ceva. Mie îmi place lucrul manual și, dintr-o bucată de piele, care era veche, am făcut primul portmoneu. La început, am început a coase cu mâna. Nu aveam instrumente. Respectiv, au fost făcute instrumente de mine și, apoi, încetișor, încetișor, am început a dezvolta și am început a coase acasă, manual”.

Ecaterina l-a încurajat pe soț în procesul de lansare a afacerii, iar ulterior a aplicat la programul ”Femei în afaceri”, realizat de Organizația pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii. A obținut finanțarea care i-a permis să procure două mașini de cusut și accesorii pentru genți, portofele și centuri.

Ecaterina Nicov, antreprenoare: „S-a văzut că această idee merită a fi aplicată și am decis să aplicăm la program. A fost ceva foarte rapid. Adică o idee care a apărut peste noapte, pot să zic, ca să aplicăm la proiect. Am citit despre program, am deschis firma și am zis că, chiar dacă noi nu câștigăm, trebuie să mergem mai departe pe această cale. Din start, noi singuri am procurat prima mașină și ne-am apucat de lucru. Deja peste patru luni, ODIMM ne-a telefonat și ne-a spus că am luat grantul”.

Ambii elaborează designul modelelor portofelelor și centurilor, însă există și cazuri când sursa de inspirație vine din partea clienților.

- Soțul vine cu ideile, dar eu cu corectitudinea.

- Ecaterina, ca doamnă, cu imaginea așa mai fină, ea ne corectează ideile mele. Unele idei mai vin de la clienți, că, în special, noi facem produse individuale pentru fiecare client și clienții tot vin cu ideile lor și noi de-acuma le punem în practică.

Soții Nicov livrează marfa în toată țara, prin intermediul oficiului poștal, dar se deplasează și în Capitală, când au mai multe comenzi. Prețul unui portofel variază între 300 și 700 de lei, în funcție de mărime, iar prețul unei centuri începe de la 350 de lei.

Profir Nicov, antreprenor: „- Este un portmoneu clasic bărbătesc. El este foarte mărișor, dar este un model foarte întrebat. Acesta este topul. - Care este prețul unui așa portmoneu? - 450 de lei așa portmoneu. El are locuri pentru carduri, pentru fotografii, încap actele de tip vechi și, de-acuma, două spații pentru lei”.

Ecaterina Nicov , antreprenoare: „Este o centură clasică, de culoare neagră, 3,5 centimetri are lățimea. Sunt cele mai întrebate centuri. Catarama, de exemplu, care o avem în stoc, dacă clientului îi este convenabil, o alege pe a noastră, dacă nu, noi putem să comandăm alta. - Prețul unei așa centuri? - Așa o centură este 350 de lei. Dacă e de 4,5 - e 400 de lei”.

Deși recunosc faptul că nu este ușor să dezvolți o afacere în țara noastră, mai ales pe timp de pandemie, tinerii spun că nu au de gând să renunțe. Dimpotrivă, intenționează să-și promoveze produsele în toată țara, pentru a nu fi nevoiți să plece peste hotare.

Ecaterina Nicov, antreprenoare: „A fost o idee ca să plecăm, dar asta a fost demult. Pentru noi, Republica Moldova este țara noastră de baștină și rămânem aici”.

Acum, soții Nicov sunt în proces de deschidere a unui magazin online, după ce au obținut încă un sprijin financiar, în luna decembrie a anului trecut, în cadrul programului ”Digitalizarea afacerilor”, lansat de ODIMM.

Ecaterina Nicov, antreprenoare: „Sunt niște programe unice. Sunt niște programe bine-venite, care chiar ajută tineretul. Trebuie, totuși, să ai dorință, important și multă muncă și răbdare să depui, ăpentru că, dacă muncești, o să obții ceva”.

Până acum, în cadrul programului ”Femei în afaceri”, lansat de ODIMM, 481 de antreprenoare au beneficiat de finanțare și au creat 1.925 de locuri de muncă.

NTV Moldova

Actualitate

menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).