Marcați
Moldova va anula restricţiile la importul de carne şi lapte din Ucraina
13.07.2016, 12:04
În anul 2017 Moldova va retrage restricţiile impuse la mijlocul anului 2016 la importul pe teritoriul său a produselor de carne şi lapte, precum şi a cimentului din Ucraina.

Despre aceasta a declarat marţi, la Kiev, Vicepremierul, ministrul Economiei al Moldovei, Octavian Calmîc, promiţând partenerilor ucraineni "retragerea restricţiilor comerciale" în vederea extinderii comerţului reciproc, care în ultimul timp demonstrează decădere substanţială.

Drept confirmare a declaraţiilor sale, ministrul a constat o scădere bruscă a exportului RM în Ucraina până la $40 mil., informând că exportul ucrainean în Moldova a scăzut până la $600 mil.

Guvernul RM s-a decis să limiteze exportul ucrainean pe piaţa sa din cauza poziţiei rigide şi implacabile a producătorilor autohtoni de produse din carne şi lapte, care s-au plâns de "concurenţă neloială".

În Ucraina statul oferă mai mult sprijin agricultorilor, le restituie TVA-ul. Ţinând cont de preţurile la mici la energia electrică, producţia de carne şi lapte din Ucraina avea avantaj concurenţial pe piaţa moldovenească, comparativ cu produsul similar autohton.

O situaţie similară s-a creat şi în privinţa cementului, în care producătorul din Rezina şi Rîbniţa a început să întâlnească dificultăţi la comercializarea acestuia în Moldova, unde piaţa cimentului este estimat la 1,2-1,3 mil. de tone.

INFOTAG
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).