Marcați
Suburbiile cerșesc bani de la primărie
5.02.2021, 17:06
Deși au zeci de milioane de lei în conturi, primăriile suburbiilor Capitalei continuă să ceară bani din bugetul municipal. Subiectul privind valorificarea rațională a banilor publici de către localitățile din componența Chișinăului a fost discutat astăzi într-o ședință desfășurată în format online. Aleșii locali au recunoscut că au bani în conturi, dar preferă să mai ceară de la bugetul municipal.

Viceprimarul Capitalei, Ilie Ceban, a declarat că autoritățile municipale monitorizează îndeaproape modul în care sunt valorificați banii publici.

Ilie Ceban, viceprimar al Capitalei: „Pentru noi este foarte important să cunoaștem pentru ce exact au fost cheltuiți acești bani, pentru ce proiecte, la ce etapă sunt aceste proiecte de realizare, dacă au fost ele finalizate integral sau la ce etapă s-a ajuns cu finalizarea lor, ca să putem discuta eventual finanțarea pentru 2021”.

Potrivit informațiilor prezentate în cadrul ședinței, majoritatea proiectelor finanțate în 2020 au fost realizate. Totuși, unele suburbii au încheiat anul fiscal cu sute de milioane de lei în cont, iar lider la acest capitol este Primăria Băcioi, cu peste 100 de milioane de lei.

Ilie Leahu, primarul comunei Băcioi: „Da, este adevărat, comuna Băcioi, în luna decembrie, a avut decizie de consiliu, conform documentației respective, avem în sold, la moment, peste 100 de milioane de lei”.

Valeriu Popa, primarul orașului Sângera: „Noi avem sold de 4,7 milioane, dintre care trei milioane sunt deja predestinați pentru grădiniță. Deci noi direcționăm pentru construcția grădiniței, iar 1,2 milioane sunt banii transferați de la AIPA. Deci noi sold disponibil avem 500 de mii”.

Printre fruntașe la capitolul economisire sunt localitățile Codru - cu 44 de milioane, Cricova – cu 34 de milioane, Stăuceni – cu 20 de milioane și Durlești – cu 14 milioane de lei. În pofida conturilor pline, primarii acestor suburbii continuă să ceară bani din bugetul municipal.

Primarul general al Capitalei, Ion Ceban a declarat de mai multe ori că, pentru anul 2020, suburbiile au primit pentru proiectele de infrastructură aproximativ 100 de milioane de lei din bugetul municipal. Potrivit edilului, este pentru prima dată când cele 18 localități din componența Chișinăului primesc un astfel de volum de finanțare pentru reparația drumurilor, construcția rețelelor de apă și canalizare, precum și pentru reabilitarea instituțiilor de învățământ și rețelelor de iluminat.

NTV Moldova

Actualitate

menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).