Marcați
Cerere mare pentru mere și struguri
5.02.2021, 15:36
Merele și strugurii sunt cele mai solicitate produse agroalimentare moldovenești peste hotare. Anul trecut, aceste produse au fost livrate, preponderent, în stare proaspătă, pe piața CSI. În același timp, miezul de nucă din țara noastră este la mare căutare pe piața Uniunii Europene. Informațiile au fost prezentate pentru NTV Moldova de către directorul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, Vladislav Cotici.

Potrivit datelor oficiale, piersicii din republica Moldova au fost exportați în special pe piața Rusiei, Ucrainei și Belarus. Este vorba de aproape 3.000 de tone. Prunele au fost livrate, în volum aproximativ egal, de câte 2.600 de tone, în Uniunea Europeană și în Federația Rusă, Mongolia și Kazahstan. În același timp, 2.600 de tone de căpșuni au ajuns în Rusia și Belarus.

Cele mai importante livrări peste hotare le-au revenit merelor și strugurilor. În Federația Rusă, Belarus, Kazahstan și Mongolia au ajuns peste 208 mii de tone de mere în stare proaspătă. De asemenea, în CSI au fost exportate aproape 39 de mii de tone de struguri. În UE, inclusiv Bulgaria, Estonia, Letonia și România au fost furnizate aproape 2.000 de tone de mere și 15.000 de tone de struguri.

În 2020, autoritățile au eliberat 69 de mii de certificate fitosanitare pentru exportul fructelor și legumelor, în timp ce în 2019 au fost eliberate 120 de mii de astfel de documente, precizează directorul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, Vladislav Cotici.

Vladislav Cotici, directorul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor: „Aceasta ne demonstrează un decalaj aproape de două ori, în ceea ce ține de cantitatea de produse vegetale, care a putut fi exportată. Dat fiind faptul că am avut un an greu, un an secetos și pandemic, bineînțeles, acest lucru este reflectat în această cifră”.

Cât despre exportul de carne și produselor de origine animalieră, acesta a rămas, în 2020, la nivelul anului 2019. Este vorba, preponderent, de carne, lactate și miere, a precizat directorul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, Vladislav Cotici.

Vladislav Cotici, directorul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor: „Dacă e să vorbim despre carne de bovină, atunci avem exporturi de aproximativ 406 tone. Carne de ovină avem export de aproximativ 1.141 de tone. Cabalină - 252 de tone, carne de pasăre - 340 de tone. Avem exporturi în țări nonUE”.

Datele Biroului Național de Statistică arată că și producția agroalimentară s-a micșorat în țara noastră, pe parcursul anului trecut. Este vorba de o scădere cu 27 la sută. Principalii factori care au determinat această tendință sunt seceta severă, înghețurile și grindina. De asemenea, criza a fost provocată de pandemia de coronavirus.

NTV Moldova

Actualitate

menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).