Marcați
Sprijin pentru sectorul HoReCa
28.01.2021, 16:34
Guvernul trebuie să elaboreze urgent mecanisme de accelerare a creșterii economice, în special pentru sectorul HoReCa. Acestea sunt concluziile cercetătorilor Institutului Muncii, în urma analizei impactului pandemiei de COVID-19 asupra industriei hoteliere și restaurantelor. Conform estimărilor, activitatea economică a întreprinderilor din acest domeniu s-a redus cu peste 80 la sută.

Potrivit directorului general al Institutului Muncii, Viorel Braga, Guvernul trebuie să-și coordoneze acțiunile cu reprezentanții sectorului HoReCa, înainte de a adopta decizii ce vizează această industrie.

Viorel Braga, director general al Institutului Muncii: „Atunci când nu este nimeni în acea stație PECO - este interzis ca să servești o cafea, la orele 22:00. Și atunci, la orele 11:00, când sunt 10 oameni în stația PECO, este permisibil. Haideți să avem niște măsuri legate de logică și neapărat consultate de sindicatul din ramură, cu patronatul din ramură și cu Comisia Națională, care poate să ne dea un răspuns logic la această întrebare”.

Specialiștii constată că întreprinderile din sectorul HoReCa s-au conformat restricțiilor impuse de Comisia Națională Extraordinară pentru Sănătate Publică, însă asta a dus la pierderea locurilor de muncă pentru o mare parte a angajaților. Acum, statul ar trebui să găsească soluții pentru a restabili activitatea hotelurilor, cafenelelor și restaurantelor, prin mecanisme de subvenționare, inclusiv a creditelor, a declarat președintele Federației sindicatelor ”SindLUCAS”, Valentina Chiriac.

Valentina Chiriac, președintele Federației Sindicatelor ”SindLUCAS”: „Oare nu sunt interesate nici administrația publică locală, nu este interesat statul nostru să primească aceleași impozite de la salariu, aceleași contribuții de la salariu? Îmi pun întrebarea eu și își pun întrebarea colegii: Cui nu-i place ramura noastră? Ce nu se face în ramură ca să fie așa restricții introduse?”

În programul electoral al actualului președinte al țării, Maia Sandu, au fost incluse o serie de obiective privind combaterea crizei economice, provocate de virusul COVID-19. Până acum, niciunul nu a fost realizat.

NTV Moldova

Actualitate

menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).