Marcați
Pledoarie în sprijinul ”Sputnik V”
28.01.2021, 14:16
Secretarul general al Organizației Națiunilor Unite, Antonio Guterres, a declarat că vaccinul rusesc antiCOVID-19 ”Sputnik V” poate avea un rol important în lupta împotriva pandemiei, transmite NTV Rusia. În context, el şi-a exprimat speranţa că Organizaţia Mondială a Sănătăţii va aproba cât mai curând preparatul elaborat de specialiștii ruși.

Recent, şi cancelarul german Angela Merkel a declarat, într-o conferinţă de presă, că Germania este pregătită să-i ofere Moscovei sprijin tehnic în procesul de autorizare a vaccinului ”Sputnik V” în Uniunea Europeană. Decizia vine după ce autorităţile ruse i-au transmis Agenției Europene a Medicamentului o cerere de înregistrare a preparatului. O primă evaluare a documentelor este așteptată pentru luna viitoare. În special, Angela Merkel a propus ca institutul responsabil de autorizarea medicamentelor în Germania să sprijine Rusia în demersul către EMA.

”Dincolo de toate diferențele politice, care sunt importante acum, putem totuși să cooperăm într-un domeniu umanitar, iar dacă acest vaccin este aprobat de EMA, atunci vom putea vorbi despre producția comună și despre utilizarea comună”, a explicat cancelarul german.

Până acum, mai multe state au autorizat vaccinul rusesc “Sputnik V”, inclusiv Ungaria, primul stat din Uniunea Europeană, care va utiliza acest produs biologic de combatere a răspândirii infecției. Și Republica Moldova ar putea primi în curând un lot important de vaccin din Federaţia Rusă. La începutul săptămânii trecute, președintele PSRM, Igor Dodon, a anunţat că este vorba de sute de mii de doze şi că a discutat despre asta, la Moscova, cu adjunctul șefului Administrației președintelui Federației Ruse, Dmitri Kozak.

Igor Dodon, președintele PSRM: „În cadrul unei întrevederi, care a avut loc săptămâna trecută cu domnul Kozak, am convenit că Moldova va primi câteva sute de mii de vaccinuri rusești ”Sputnik”, pentru a începe vaccinarea cu vaccin rusesc. Știu că au fost lansate pregătirile pentru înregistrarea acestui vaccin în Republica Moldova. Sper că nu vor fi impuse careva obstacole artificiale, pentru ca în următoarele săptămâni vaccinul antiCOVID rusesc să apară la Chișinău”.

Autoritățile de la Moscova au lansat, din 18 ianuarie, vaccinarea în masă a populației împotriva virusului COVID-19 cu vaccinuri de producţie proprie.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).