Marcați
Consecințele economice ale crizei politice
20.01.2021, 16:05
Criza politică și lipsa unui Guvern cu împuterniciri depline vor avea consecințe nefaste asupra economiei, iar revenirea va fi mult mai lentă. De această părere sunt mai mulți experți. Ei avertizează că vidul administrativ creează premise pentru disfuncționalități în activitatea instituțiilor de stat și poate afecta inclusiv plata salariilor și pensiilor. Pentru a evita un eventual colaps economic, politicienii ar trebui să identifice soluții rapid, mai spun analiștii.

Economistul Roman Chirca avertizează că, fără un Guvern cu obiective clare privind gestionarea situației social-economice, coordonarea unui nou program cu Fondul Internațional Monetar este imposibilă.

Roman Chirca, economist: “Lipsa capacității de a răspunde într-o manieră coezivă la anumite provocări, care pot avea loc pe parcursul anului 2021. În lipsa unui Guvern funcțional se pune sub pericol coordonarea unui nou program cu Fondul Internațional Monetar. Acest lucru ar putea crea anumite probleme în sistemul finanțelor publice și nu exclud că ar putea să existe anumite tergiversări la plata pensiilor și a salariilor, într-o perioadă viitoare, spre mijlocul anului”.

În condițiile crizei provocate de pandemie, lipsa unui Guvern cu împuterniciri depline poate afecta activitatea instituțiilor de stat, consideră jurnalistul economic Oleg Kosîh.

Oleg Kosîh, jurnalist economic: „În condițiile în care Republica Moldova nu are un Guvern cu împuterniciri depline noi înțelegem clar că Guvernul cu împuterniciri reduse nu va putea reacționa prompt. Din raționamente egoiste, fiecare funcționar nu se va grăbi să-şi asume riscul, adică să ia decizii. Sectoarele încep să treneze, să lucreze la capacităţi reduse. Respectiv, nu sunt venituri din impozite, fapt ce se reflectă asupra plăţilor, pot apărea probleme la onorarea de către stat a angajamentelor. Ce se are în vedere? Pensiile şi salariile bugetarilor”.

La rândul său, economistul Alexandr Muravschi este de părere că, în cazul în care criza politică va fi de durată, economia va intra în declin.

Alexandru Muravschi, economist: „Economia Republicii Moldova, necătând la faptul că este și slabă, și mică, totuși deja a elaborat niște mecanisme de piață care dau posibilitatea de a lucra, să spunem așa, oricare timp, inerțiunea. Chiar dacă Guvern nu avem, economia lucrează. Dar asta nu poate fi permanent. Cu cât mai mult va dura criza, cu atât mai mult va fi riscul ca economia să înceapă să meargă în jos, jos, jos. Asta este unu. Al doilea - până acum, nici noi, nici în lume, noi nu avem claritate ce o să fie cu pandemia”.

Guvernul Chicu este în demisie din 23 decembrie 2020, iar președintele Maia Sandu nu a desemnat de atunci un candidat pentru funcţia de prim-ministru.

NTV Moldova

Actualitate

menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).