Marcați
A fost votat bugetul Capitalei pentru 2021
30.12.2020, 14:28
Consiliul municipal Chișinău a aprobat, în lectură finală, proiectul bugetului Capitalei și taxele locale pentru anul viitor. Cel mai important document anual al orașului a fost votat de 27 de consilieri din PSRM, Partidul ”Șor”, PDM și PUN. Aleșii locali din partea PAS și PPDA au părăsit sala de ședințe. Documentul prevede venituri de 4,74 miliarde de lei, în creștere cu 6,8 la sută față de acest an. Cheltuielile vor ajunge la șase miliarde 28 de milioane de lei și vor crește cu 27,8 la sută. Deficitul bugetar de un miliard 53 de milioane de lei va fi acoperit, în mare parte, din împrumuturi.

În 2021, în Capitală vor fi lansate mai multe proiecte de infrastructură, iar noile taxe locale vor permite colectarea a peste 100 de milioane de lei, banii ce vor fi investiți în reparația curților blocurilor. De asemenea, vor fi reparate străzile Ion Creangă, Mesager, Industrială, 31 August 1989, Tighina și Alexandru cel Bun. Bulevardul Mircea cel Bătrân va fi extins până la strada Bucovinei, iar pe bulevardele Dacia, Decebal și străzile Calea Ieșilor, Alba-Iulia și Alexei Mateevici vor fi reabilitate trotuarele. Pentru aceste lucrări, inclusiv reparația podului de pe strada Mihai Viteazul, sunt prevăzute peste 300 de milioane de lei, a precizat primarul general al Capitalei, Ion Ceban.

ION CEBAN, primarul general al Capitalei: "Vreau să vă garantez că, anul viitor, vom avea foarte multe proiecte importante pentru Chișinău, importante din toate punctele de vedere. În primul rând, în ceea ce ține de planul urbanistic general, eu cred că vom avansa și pe subiectul legat de parcări, vom avansa și pe subiectul legat de tichetare electronică, de trotuare, drumuri, scuaruri, parcuri, dar, cel mai important, probabil, a fost votat un pachet foarte mare în ceea ce ține de curțile blocurilor de locuit. Vrem să începem de la acoperișuri și să finalizîm cu carosabilul, cu trotuarele, cu iluminatul, cu terenuri de joacă și aceste lucruri trebuie să ajungă în cât se poate de multe și posibile curți de blocuri din municipiul Chișinău.

Pentru modernizarea transportului public, în 2021 va fi cheltuit aproximativ un miliard de lei. Parcului Urban de Autobuze îi vor reveni 545 de milioane de lei, inclusiv 391 de milioane pentru procurarea și asamblarea autobuzelor. Regia Transport Electric va primi peste 400 de milioane de lei, inclusiv 100 de milioane pentru asamblarea troleibuzelor.

Între timp, cele cinci sectoare ale Capitalei vor primi pentru proiecte investiționale 113 milioane de lei. De cele mai mari sume vor beneficia sectoare Ciocana și Botanica. Este vorba de câte 25 de milioane de lei. Unul dintre cele mai scumpe proiecte ale Preturii Ciocana este reabilitarea spațiului adiacent bulevardului Mircea cel Bătrân. În sectorul Botanica va fi modernizat ”Parcul Valea Trandafirilor”, în timp ce Pretura Centru planifică să reamenajeze mai multe scuaruri și treceri subterane. Pentru aceste lucrări sunt prevăzute 24,6 milioane de lei. Preturii sectorului Buiucani îi vor reveni peste 22 de milioane de lei, în special, pentru amenajarea zonelor verzi. La rândul său, Pretura sectorului Râșcani va obține 16,8 milioane de lei, inclusiv 7,7 milioane pentru lucrările de amenajare și reabilitare a parcului aflat între două sectoare.

Proiectele de infrastructură din suburbii vor fi finanțate cu peste 100 de milioane de lei. Cele mai mari cheltuieli ale autorităților municipale în anul viitor vor fi pentru învățământ și plăți sociale. Este vorba de peste trei miliarde de lei.

NTV Moldova

Actualitate

menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).