Marcați
S-au scumpit gazele naturale în Ucraina
29.12.2020, 13:03
Prețurile pentru gazele naturale au luat foc în Ucraina. Companiile de distribuție au anunțat o nouă scumpire, cu până la 20 la sută, a acestui timp de combustibil, începând cu luna ianuarie. În ultimele luni, statul vecin a înregistrat o creștere galopantă a tarifelor, iar majorarea din ianuarie va fi a patra din luna august 2020.

Potrivit presei ucrainene, din 1 ianuarie, tarifele pentru gazele naturale vor varia între șapte și 10,8 hrivne pentru un metru cub, în funcție de compania de distribuție. Asta înseamnă între 4,2 și 6,5 lei, conform cursului de schimb al Băncii Naționale a Moldovei.

Prima majorare, cu nouă la sută, a tarifelor pentru gazele naturale a avut loc în țara vecină în luna august. A urmat alta, cu 45 la sută, în luna septembrie, iar în noiembrie - cu aproape 35 la sută. Luna viitoare este preconizată o scumpire între 11 și 20 la sută, în funcţie de compania de distribuţie. Furnizorii de gaze naturale din Ucraina nu exclud că vor urma și alte creșteri de tarife, în cazul scăderii temperaturilor şi sporirii consumului. Țara vecină cumpără acum gaze naturale de la bursele din Europa.

În Republica Moldova, tarifele pentru gazele naturale s-au micșorat, din luna noiembrie. Conform hotărârii Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, pentru consumatorii casnici a fost stabilit un tarif de 4,29 de lei pentru un metru cub sau în scădere cu 12,2 la sută. Agenții economici conectați la rețeaua de presiune medie plătesc patru lei pentru un metru cub sau cu 10,7 la sută mai puțin, în timp ce pentru termoelectrice conectate la rețeaua de presiune înaltă a fost stabilit un tarif de 3,91 de lei. Asta înseamnă în descreștere cu 6,8 la sută.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).