Marcați
China vrea să construiască o centrală nucleară în Republica Moldova
11.07.2016, 09:26
Compania de stat China National Nuclear Power Company a propus autorităţilor de la Chişinău realizarea în comun a unei centrale nucleare, scrie scrie EurasiaNet.org. Cu sediul la New York, platforma online oferă informații și analize cu privire la evoluțiile politice și economice din țările din Asia Centrală și Caucaz, precum și din Rusia, Ucraina, Moldova, Turcia și Asia de sud-vest.

Potrivit sursei, reprezentanții chinezi ai companiei de stat pentru energie au fost în Moldova la mijlocul lunii mai, unde au avut mai multe discuții cu oficialitățile de la Chișinău în vederea identificării de noi oportunități pentru stimularea „cooperării bilaterale în sectorul energetic”, potrivit unei declarații oficiale. Chinezii și autoritățile de la Chișinău au fost de acord să finalizeze un studiu de fezabilitate privind „lansarea de noi proiecte care să permită producerea de energie electrice în Moldova”, până la sfârșitul anului 2016.

Deși oficialii chinezi au declarat că vor să investească în Moldova pentru producerea de energie din surse regenerabile, cum ar fi cea eoliană, solară, etc, directorul Institutului Energetic al Academiei Moldovene de Ştiinţe, Mihai Târşu, a declarat, potrivit EurasiaNet.org, că discuțiile cu China nu au fost în primul rând cu privire la investițiile în energia eoliană sau solară, ci pe producerea de energie nucleară. „Nu știu a cui a fost ideea de a construi o centrală nucleară în Moldova. A Moldovei sau a Chinei?”, ar fi declarat Târşu.

China National Nuclear Corporation a fost fondată în anul 1955 şi acum are peste 100.000 de angajaţi. Anterior, în anii ’90 avea peste 300.000 de angajaţi şi îngloba toată industria nucleară din China, fiind de fapt fostul Minister al Industriei Nucleare. Ulterior a fost restructurată şi spartă pentru a putea face exporturi. Compania are în operare patru centrale nucleare cu nouă reactoare, având în total o capacitate instalată de 6.500 MW. Alte 12 reaactoare sunt în construcţie.

Pe de altă parte, Târşu spune că a sfătuit Guvernul de la Chişinău împotriva proiectului, motivând prin riscurile de mediu, plus faptul că Moldova nu dispune de resurse mari de apă sau de expertiză în domeniul nuclear.
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).