Marcați
Vor combina două vaccinuri ANTICOVID-19
21.12.2020, 15:42
Institutul de cercetare în domeniul epidemiologiei și microbiologiei ”Gamaleia” din Federația Rusă, care a dezvoltat vaccinul ”Sputnik V” împotriva infecției cu virusul COVID-19, a semnat un memorandum de cooperare cu dezvoltatorul britanic ”AstraZeneca”. Cele două instituții vor să combine preparatele, pentru a le spori eficacitatea. Autoritățile ruse anunță că testele clinice ar putea începe până la sfârșitul anului.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, și-a exprimat speranța că memorandumul de cooperare semnat între cele două institute va permite unificarea eforturilor pentru identificarea unui antidot cât mai eficient.

Vladimir Putin, președintele Federației Ruse: „Sunt absolut convins că această intenție de parteneriat poate servi astăzi drept exemplu bun, convingător de unire a forțelor științifice, a tehnologiilor și investițiilor pentru un scop comun - protecția vieții, sănătății și securității a milioane de oameni de pe planetă, în general. Alături de colegii din G20, întâlnirea liderilor celor 20 cele mai puternice economii din lume, am vorbit mult exact despre asta. Și, practic, toți, vreau să subliniez asta, toți cei care au ținut discursuri au fost de părere că trebuie să ne unim eforturile în lupta împotriva coronavirusului”.

Specialiștii din cele două țări vor dezvolta și alte preparate vitale, a mai menționat președintele Federației Ruse, Vladimir Putin.

Vladimir Putin, președintele Federației Ruse: „Sunt convins că interacțiunea colegilor ruși cu cei de la compania ”AstraZeneca” va permite obținerea unui progres nu doar în dezvoltarea vaccinurilor, dar și a altor preparate. Știu că firma dumneavoastră lucrează tocmai în această direcție - de a obține preparate esențiale pentru viață. Vă felicit, încă o dată, cu ocazia semnării memorandumului de cooperare și să vă urez succes în munca comună, fără exagerare, excepțional de necesară și nobilă”.

Potrivit directorului companiei ”AstraZeneca”, Pascal Soriot, combinarea vaccinurilor dezvoltate de savanții britanici și ruși va asigura flexibilitate în procesul de imunizare a populației.

Pascal Soriot, directorul executiv al ”AstraZeneca”: „Eforturile privind combinarea vaccinurilor sunt importante. Asta ne va permite să asigurăm flexibilitate în programul de vaccinare. Asta le va permite medicilor, asistenților medicali să vaccineze pacienții cu acel vaccin pe care îl vor ei. Adică ei pot să combine vaccinurile, să îmbunătățească imunitatea, eficacitatea, combinând două tipuri de vaccin. Noi deja am început să planificăm un program, în care vor intra câteva state, și suntem gata să utilizăm posibilitățile clinice ruse. Este vorba de o cooperarea minunată. Va fi o situație unică în lume de colaborare între doi producători de vaccin”.

Vaccinul dezvoltat de ”AstraZeneca” împreună cu Universitatea Oxford are o eficacitate de 70,4 la sută, în timp ce preparatul rus, ”Sputnik V”, are o eficiență de peste 90 la sută. Reprezentanții celor două institute au mai anunțat că au ajuns la o înțelegere privind efectuarea testelor clinice de combinare, în care elementul de bază va fi ”Sputnik V”.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).