Marcați
4,3 miliarde de lei pentru protecţia solului
10.12.2020, 17:01
Guvernul planifică să realizeze, pe parcursul următorilor cinci ani, mai multe acţiuni de creştere a productivității solurilor. Printre acestea, elaborarea metodologiilor de care să se ghideze agricultorii în procesul de prevenire a degradării terenurilor arabile. Bugetul total al programului este de aproape 4,3 miliarde de lei, inclusiv bani de la partenerii externi.

Planul guvernamental prevede, între altele, restabilirea sistemelor de irigare pe o suprafaţă de 68 de mii de hectare, dar şi curăţarea a 112 kilometri de canale de irigare şi de desecare. Alte acţiuni presupun împădurirea terenurilor cu risc de alunecări, plantarea mai multor fâşii forestiere şi reabilitarea pășunilor.

Ion Perju, ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului: „Se planifică efectuarea lucrărilor de îmbunătăţiri funciare, prin măsuri de prevenire şi combatere a eroziunii solului, pe o suprafaţă de peste 2 552 de hectare de terenuri agricole, ameliorarea solurilor pe o suprafaţă de 68,5 mii hectare de terenuri agricole şi conservarea şi sporirea fertilităţii solului pe o suprafaţă de peste 5 mii de hectare”.

Potrivit Ministerului Agriculturii, realizarea acestor măsuri nu suferă amânare, deoarece lipsa de acțiunilor în ultimele decenii a provocat pierderi semnificative pentru sol, care este principala bogăţie naturală a ţării. Prin urmare, ţara pierde anual aproape 26 de milioane de tone de sol arabil sau 1,9 miliarde de lei. De asemenea, din cauza terenurilor degradate, în fiecare an sunt pierdute recolte în valoare de aproape un miliard de lei.

NTV Moldova

Actualitate

menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).