Marcați
Dezbateri privind bugetul Capitalei
8.12.2020, 15:43
Primăria Capitalei a eleborat și expus pentru dezbateri publice proiectul bugetului municipal pentru anul 2021. Documentul prevede venituri de 4,66 miliarde de lei, în creștere cu 6,8 la sută față de acest an. Cheltuielile vor ajunge la cinci miliarde 957 de milioane de lei și vor crește cu 27,8 la sută. Deficitul bugetar este estimat la un miliard 296 de milioane de lei.

Mai mult de jumătate din cheltuieli sau aproape 56,2 la sută sunt destinate domeniului social. Cei mai mulți bani vor fi investiți în sistemul de învățământ. Este vorba de peste 3,34 de miliarde de lei, cu 6,6 la sută mai mult față de acest an. Pentru modernizarea transportului public și reparația drumurilor vor reveni 25,2 la sută din cheltuielile totale. Este vorba de 1,5 miliarde de lei sau cu 73,8 la sută mai mult față de acest an.

541 de milioane de lei vor fi folosite pentru reabilitarea infrastructurii. Modernizarea transportului public va costa peste 787 de milioane de lei, inclusiv 261 de milioane de lei pentru procurarea și asamblarea autobuzelor și 60 de milioane de lei pentru asamblarea troleibuzelor.

În proiectul bugetului pentru anul viitor, Primăria Capitalei a prevăzut bani și pentru măsurile de prevenire a infecției cu noul coronavirus. Este vorba de 30 de milioane de lei. Pentru reparații capitale și dotarea cu echipament a spitalelor au fost alocate 20 de milioane de lei.

Primarul general Ion Ceban a declarat că prioritățile pentru anul viitor sunt proiectele de infrastructură. Este vorba de extinderea bulevardului Mircea cel Bătrân până la strada Bucovinei, reabilitarea trotuarelor de pe bulevardul Dacia și de pe străzile Creangă și Calea Ieșilor.

Ion Ceban, primarul general al Capitalei: „Pe partea de stradă Industruială, o stradă foarte importantă pentru municipiul Chișinău, de lăsată într-un dezastru total. O stradă care poate fi considerată ca și un segment de centură pentru viitor. Evident infrastructura drumurilor, 31 august, strada Creangă, Tighina și multe altele pe care le-am început. Proiecte legate de reabilitarea infrastructurii trotuarelor, mai ales în sectorul Botanica vorbim de Dacia în care nu s-a intervenit foarte mult timp.

Municipalitatea mizează pe colectarea a 100 de milioane de lei din taxele locale, în cazul în care proiectul bugetului va fi votat în actuala redacție.

Ion Ceban, primarul general al Capitalei: „Este vorba de 100 de milioane de lei pe care vrem direcționați în curțile blocurilor de locuit cum ar fi, de exemplu, acoperișuri, scări, geamuri și tot așa mai departe, ascensoare. Nemijlocit infrastructura curților blocurilor de locuit, mă refer aici la carosabil, mă refer la trotuare, mă refer la amenajări care trebuie să fie realizate. Sper foarte mult că aceste lucruri vor fi făcute în următorul an.

Proiectul bugetului Capitalei pentru 2021 urmează să fie votat de consilierii municipali.

NTV Moldova

Actualitate

menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).