Marcați
Restricții în contextul pandemiei
30.11.2020, 11:39
Astăzi a intrat în vigoare starea de urgență în sănătate publică. Acest regim este valabil pentru toată țara, până în 15 ianuarie, și prevede interzicerea activității cluburilor de noapte și discotecilor. În același timp, restaurantele, barurile și cafenelele vor avea orarul de lucru până la ora 22:00. În parcuri sau păduri este interzisă prezența grupurilor mai mari de trei persoane, iar purtarea măștii sanitare este obligatorie în toate spațiile publice.

Potrivit deciziei Comisiei Extraordinare de Sănătate Publică, între orele 22:00-07:00, unitățile de alimentație publică vor putea presta doar servicii de livrare. O altă interdicție vizează organizarea și desfășurarea conferințelor științifice, competițiilor sportive și olimpiadelor.

De asemenea, va fi interzisă prezența spectatorilor în teatre, cinematografe, sălile de concerte și în casele de cultură. Autoritățile au mai anunțat că instituțiile publice și cele private vor stabili un regim de muncă special, încât să fie prezenți la serviciu doar angajații indispensabili. Pentru ceilalți, va trebui să fie asigurată munca de la distanţă.

Orarul călătoriei transportului public, inclusiv numărul unităților de transport va fi ajustat la necesitatea în orele de vârf. Pe parcursul călătoriei, șoferii, taxatorii și pasagerii vor fi obligați să poarte măști de protecție.

În schimb, va fi permisă organizarea întrunirilor în masă cu caracter unic și evenimentelor festive cu participarea unui număr mai mic de 50 de oameni, cu respectarea măsurilor de protecție.

Alte restricții se referă la ieșirea în spațiile publice a oamenilor cu vârsta de peste 63 ani, cu excepția deplasărilor pentru asigurarea cu produse alimentare și asistență medicală.

De asemenea, se interzice aflarea pe terenurile de joacă, terenurile sportive, parcurile de distracții și zonele de agrement.

Autoritățile îi îndeamnă pe oameni să respecte distanța fizică de, cel puțin, un metru, să respecte eticheta tusei, igiena mâinilor și regimul de autoizolare. Până acum, în țara noastră au fost înregistrate 107.017 cazuri de COVID-19. Peste 94.500 s-au tratat, iar 2.290 au decedat.

NTV Moldova

Actualitate

menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).