Marcați
Fără restricţii la importul automobilelor
25.11.2020, 16:48
Guvernul va anula interdicțiile la importul autoturismelor cu termenul de exploatare de peste 10 ani. Prevederile sunt incluse în politica fiscală şi vamală pentru anul 2021. Totuși, pentru astfel de mașini vor fi stabilite accize mai mari, comparativ cu cele în cazul autoturismelor folosite mai puțin de 10 ani.

Potrivit documentului elaborat de Guvern, la importul unui autoturism nou, cu motor pe benzină și capacitatea cilindrică de 1.500 de centimetri cubi, va fi aplicată o acciză de 12,23 de lei pentru fiecare centimetru cub. Mărimea accizei va creşte gradual, în funcţie de vârsta automobilului. Pentru unul de 10 ani, de exemplu, va fi percepută o acciză de 20,6 lei, iar pentru unul de 20 de ani şi mai mult – 71,79 de lei.

Taxe diferențiate vor fi aplicate și în cazul automobilelor de lux, cu o capacitate a motorului de peste 3.000 de centimetri cubi. La import, va fi aplicată o acciză de 55,6 lei pentru un centimetru cub, în timp ce mașinile de 10 ani vor fi taxate cu 89,87 de lei. În cazul celor de 20 de ani și mai mult acciza va fi de 161,84 de lei.

La importul autoturismelor noi cu motor diesel și capacitatea cilindrică de 1.500 de centimetri cubi va fi percepută o acciză de 12,23 de lei pentru fiecare centimetru cub. Dacă automobilul are o vechime de 10 ani - va fi aplicată o taxă de 20,6 lei, iar dacă are 20 de ani și mai mult - 71,79 de lei.

În cazul mașinilor cu motoare diesel mari, de peste 2.500 de centimetri cubi, acciza va fi de 55,6 lei. Dacă autoturismul are o vechime de 10 ani, importatorii vor plăti 89,87 de lei, iar pentru cele de 20 de ani și mai vechi - 161,84 de lei.

Guvernul va permite importul autovehiculelor de colecţie, de interes istoric sau etnografic. În acest caz, va fi aplicată o acciză fixă. În cazul celor cu vechimea între 30 şi 39 de ani - 40 de mii de lei, iar pentru cele între 40 şi 49 de ani – 30 de mii de lei. Mai puțin se va percepe în cazul autovehiculelor cu vechimea de la 50 de ani. Este vorba de o taxă de 20 de mii de lei.

Reprezentanții companiilor care vând mașini rulate spun că au solicitări pentru importul autovehiculelor de peste 10 ani şi speră că, după aprobarea noilor reguli, numărul clienţilor va crește.

Marina Zaharcov, manager-secretar parc auto: „Au apărut foarte multe solicitări de acest gen și din punctul acesta de vedere bănuiesc că vor fi și mai mulți cumpărători şi preţurile vor fi mai accesibile. Marea majoritate a oamenilor cumpără mai mult mașinile aduse, decât mașinile care, spre exemplu, au o vechime mai mare în Republica Moldova. Da, bineînțeles, este și adevărat că mașinile de acolo au un rulaj mult mai mic, sunt mult mai păstrate, dacă luăm în considerație drumurile și așa mai departe.

Șoferii salută eliminarea interdicțiilor la importul de autoturisme, dar le sugerează autorităților să intensifice măsurile de control, pentru a asigura respectarea normelor privind emisiile de carbon.

În Republica Moldova erau înregistrate, în 1 noiembrie, aproximativ 672 de mii de autoturisme.

Actualitate

menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).