Marcați
Foaia de parcurs privind colaborarea economică între R. Moldova şi Federaţia Rusă va fi definitivată în luna iulie curent
5.07.2016, 17:06
Foaia de parcurs privind colaborarea economică între Republica Moldova şi Federaţia Rusă va fi definitivată în luna iulie curent. Declaraţia a fost făcută astăzi de către co-președintele Comisiei interguvernamentale moldo-ruse pentru cooperare economică, vicepremierul Octavian Calmîc, în urma întrevederii cu omologul său rus, Dmitri Rogozin.

Potrivit oficialului, în cadrul întrevederii au fost abordate probleme legate de relațiile comercial-economice dintre cele două state, în special despre exportul produselor moldovenești pe piața rusă, eliminarea barierelor tarifare/netarifare în comerțul reciproc, precum şi simplificarea importurilor producției agroalimentare/vinicole în Federația Rusă.

„Am trecut în revistă ultimele evoluţii, din păcate negative, a schimburilor comerciale dintre Federaţia Rusă şi R. Moldova. Avem descreşteri atît la exporturi, cît şi la importuri. Am discutat şi despre condiţiile de export al produselor moldoveneşti pe piaţa Federaţiei Ruse, despre problematica taxelor vamale, în speranța că vom soluționa problemele existente. Am discutat şi subiectul serviciului de transport, posibilitate extinderii, dar şi situația din sectorul energetic”, a declarat ministrul Economiei, Octavian Calmîc.

„În prezent, cel mai important este definitivarea foii de parcurs, care va cuprinde toate elementele cheie de colaborare bilaterală în domeniul economic. S-a convenit că experţii vor definitiva acest document în luna iulie curent, mai apoi va fi aprobat de către co-președinții Comisiei interguvernamentale moldo-ruse pentru cooperare economică. Ulterior, foaia de parcurs va fi implementată”, a adăugat Calmîc.

Viceprim-ministrul Federaţiei Ruse, Dmitri Rogozin, a specificat că este important să fie identificate soluţii în relaţiile moldo-ruse pentru colaborarea economică. „Din păcate, delegaţia noastră nu a fost de doi ani în R. Moldova. S-au schimbat multe lucruri. Anterior, am transmis conducerii R. Moldova modelul foii de parcurs, care conţine hotărîrile ce urmează a fi luate, iar apoi acestea vor fi sincronizate cu hotărîrile Federaţiei Ruse”.

„Sîntem siguri că pentru R. Moldova este important să se sprijine pe piața Federaţiei Ruse şi a Uniunii Vamale. Planificăm ca prima etapă de lucru să se încheie în luna septembrie, iar deja în noiembrie curent vom convoca şedinţa comisiei mixte şi vom continua lucrul la subiectele enumerate”, a menţionat Rogozin.

Viceprim-ministrul Federaţiei Ruse, Dmitri Rogozin, efectuează în perioada 5-6 iulie o vizită de lucru la Chişinău şi Tiraspol. Oficialul rus va avea întrevederi cu premierul Pavel Filip, iar mîine acesta va face o vizită la Tiraspol, unde se va întîlni cu Evgheni Şevciuk și cu aşa numitul preşedinte al sovietului suprem, Vadim Krasnoselsky. Ultima vizită a lui Dmitri Rogozin la Chişinău a avut loc în anul 2014.

MOLDPRES
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).