Marcați
Banca Națională a Moldovei a redus rata de bază
4.07.2016, 18:18
Banca Națională a Moldovei (BNM) a redus rata de bază a cincea lună consecutiv.

De această data rata de bază aplicată la principalele operaţiuni de politică monetară pe termen scurt a fost diminuată cu 3 puncte procentuale - de la 13% pînă la 10% anual. Comitetul executiv al BNM a mai decis să diminueze ratele de dobîndă la creditele overnight de la 16% pînă la 13% annual, iar la depozitele overnight - de la 10% pînă la 7% anual.

Totodată, norma rezervelor obligatorii din mijloace atrase în valută liber convertibilă a fost menținută la nivelul de 14% din baza de calcul, iar norma rezervelor obligatorii din mijloace atrase în lei moldovenești și în valută neconvertibilă la nivelul a fost păstrată la nivelul de 35% din baza de calcul.

Următoarea ședinţă a Comitetului executiv al BNM cu privire la politica monetară va avea loc pe data de 28 iulie 2016.

BNM reduce rata de bază a cincea lună consecutiv, după ce aceasta s-a menținut la nivelul de 19% timp de șase luni. Luna trecută BNM a redus rata de bază de la 15% pînă la 13%.

Potrivit BNM, decizia privind reducerea ratei de bază vizează ancorarea anticipaţiilor inflaţioniste în contextul readucerii și menţinerii ratei inflaţiei în proximitatea ţintei de 5% pe termen mediu, cu o posibilă deviere de ± 1,5 puncte procentuale.

BNM subliniază că calibrarea graduală a conduitei politicii monetare, susținută de așteptările cu privire la reducerea ratei inflației, urmărește asigurarea condițiilor monetare reale adecvate pentru stimularea creditării și economisirii, precum și pentru impulsionarea cererii interne, alături de adaptarea în continuare a mediului economic intern la volatilitățile și incertitudinile din mediul extern.

NOI.md
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).