Marcați
The Guardian: Marea Britanie intenționa să trimită refugiații în Republica Moldova
1.10.2020, 13:08
Marea Britanie a vrut să expedieze refugiații în Republica Moldova, unde aceștia să fie plasați în aziluri. Potrivit unor documente oficiale consultate de The Guardian, biroul premierului britanic Boris Johnson le-a cerut oficialilor din ministerul de externe să ia în considerare trimiterea solicitanților de azil în Moldova, Maroc sau Papua Noua Guinee. Documentele sunt marcate „oficial” și „sensibil” și au fost scrise în cursul lunii septembrie.

Planurile elaborate de biroul lui Johnson sugerează că Maroc, Moldova și Papua Noua Guinee ar putea fi locații potrivite pentru centrele de procesare a azilanților care doresc să intre în Regatul Unit, unul dintre documente afirmând că solicitarea de sfaturi privind posibile destinații pentru aceste centre vine direct de la premierul britanic.

Oficialii din cadrul ministerului de externe s-au arătat sceptici privind trimiterea solicitanților de azil în Republica Moldova, subliniind existența corupției „endemice” în țară și a conflictului îndelungat privind Transnistria.

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene de la Chișinău susține că un astfel de subiect nu se regăsește pe agenda dialogului Republicii Moldova cu alte state, inclusiv Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. Republica Moldova, de asemenea, nu are încheiate careva înțelegeri cu partenerii străini în acest domeniu.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).