Marcați
Statul demonopolizează piaţa metalelor
29.09.2020, 14:24
Guvernul a anunțat că va vinde, prin intermediul Bursei de Valori, acțiunile deținute la compania ”Metalferos”, care a fost implicată în mai multe scheme frauduloase, organizate şi controlate de oligarhul fugar Vladimir Plahotniuc. Anterior, autoritățile au anunțat că piața metalelor feroase trebuie demonopolizată, încât operatorii din acest domeniu să aibă obțină drepturi de activitate egale.

Potrivit anunțului publicat de Agenția Proprietății Publice, statul va vinde un pachet de peste 78 la sută din acțiunile ”Metalferos”. Recent, șeful Procuraturii Generale a anunțat că oligarhul fugar Vladimir Plahotniuc este principalul figurant în schemele de escrocherie și spălare de bani, în proporții deosebit de mari, de la această întreprindere de stat. În ultimii ani, ”Metalferos” încheia contracte doar cu firme din anturajul oligarhului Vladimir Plahotniuc, a specificat procurorul general Alexandr Stoianolgo.

Alexandr Stoianoglo, procurorul general: „În intervalul anilor 2012-2019, cetățeanul Plahotniuc ar fi organizat, prin intermediul companiilor nerezidente, al căror beneficiar efectiv era chiar el, exportul de metale feroase și neferoase către colectori specializați din Turcia, Austria, Olanda și Germania. În baza unor contracte fictive. Spre exemplu, doar în perioada anilor 2015-2017, una dintre companiile nerezidente, controlate de Plahotniuc, ar fi primit în cont de la companiile din alte state circa 35 de milioane de dolari americani, din care doar aproximativ 27 de milioane de dolari au fost transferate în contul ”Metalferos”, diferența de bani fiind virată pe conturile firmelor controlate de Plahotniuc, prin intermediul persoanelor interpuse”.

Guvernul mizează să obţină peste 900 milioane de lei din vânzarea acţiunilor ”Metalferos”.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).