Marcați
Primul atlas al culturilor agricole eco
18.09.2020, 15:33
Primul atlas al agriculturii ecologice din țara noastră a fost lansat pe piață. Este vorba despre o hartă în format electronic, în care pot fi găsite informații despre producătorii care practică acest gen de activitate. Platforma a fost creată de Asociația obștească ”EcoVisio” cu sprijinul Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare.

Reprezentanta Asociației ”EcoVisio”, Daniela Fornea, ne-a declarat că informațiile din atlasul agriculturii ecologice vor fi actualizate în fiecare an.

Daniela Fornea, coordonator de departament Asociația Obștească ”EcoVisio”: „Ne gândeam că ar fi bine să fie un atlas în care toți producătorii din agricultura ecologică ca să-i cunoaștem, pentru că noi avem produse ecologice dar noi nu le cunoaștem. Fermierii să se conecteze între ei, să înțeleagă că este potențial de lucru, pentru că marea majoritate a produselor și a culturilor ecologice sunt exportate și atunci la export este necesar de o cantitate cu mult mai mare”.

Ideea lansării atlasului culturilor agricole ecologice îi va ajuta pe fermierii moldoveni să-și promoveze mai ușor producția. De această părere este fondatorul livezii de cătină albă din comuna Dobrogea Veche, raionul Sângerei, Ghenadie Primac.

Ghenadie Primac, fondator livadă de cătină: „Fructele obținute în sistemul ecologic se deosebesc de alte fructe prin faptul că creșterea lor se obține fără utilizarea chimicale sau fertilizanți, adică toate procedeele agrotehnice sunt sau manual, sau folosirea tehnicii. Utilizarea fructelor crescute ecologic are un avantaj foarte mare. Ele îmbunătățesc sănătatea omului și nicidecum nu influențează negativ asupra sănătății”.

Cea mai mare parte a producției de cătină ecologică este exportată, ne-a mai spus Ghenadie Primac.

Ghenadie Primac, fondator livadă de cătină: „Din cauză că în Republica Moldova, până când, piața de cumpărare, vinderea cătinii este în volum foarte mic, noi o exportăm și acolo numai cu certificate ecologice o putem vinde. Suntem într-un sector al livezii care a dat roadă anul precedent, în 2019, și vedeți copacii care sunt gata pentru roada anului 2021. Copacii rodesc peste un an. Un an sunt recoltați, al doilea an - cresc și la al treilea din nou sunt recoltați. Se taie ramurile de pe copac împreună cu fructele. Se congelează la temperatura de -30, -32 de grade. Se scutură și, ulterior, fructele de cătină sunt deja congelate și pot fi păstrate, comercializate”.

Potrivit statisticilor, în 2019, în țara noastră erau 151 de producători agricoli cu certificate eco pentru aproximativ 50 de culturi agricole. Suprafețele pe care sunt cultivate astfel de produse ajung la aproximativ 26.000 de hectare.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).