Marcați
Au recuperat 2,5 miliarde de lei
15.09.2020, 16:58
2,5 miliarde de lei au fost recuperate până acum din banii furați din sistemul bancar, în urma vânzării activelor ”Băncii de Economii”, ”Băncii Sociale” și ”Unibank”. Cea mai mare parte sau 64 la sută a provenit de la ”Banca de Economii”.

Potrivit datelor Băncii Naţionale, banii au fost utilizaţi pentru returnarea creditului de urgență oferit pentru acoperirea fraudei bancare. Investigarea a fost accelerată după numirea în funcția de proguror general a lui Alexandr Stoianoglo.

Recent, el a declarat că, pe parcursul anilor, investigațiile au fost mimate în interesul unor persoane implicate în fraudă. De asemenea, el a precizat că principalul beneficiar al furtului miliardului este oligarhul fugar Vladimir Plahotniuc. Acesta este învinuit de crearea unei organizații criminale, escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari. Toate aceste infracțiuni au fost comise prin intermediul grupului fondat de Ilan Șor, care a fugit în Israel.

La mijlocul lunii iunie, Alexandr Stoianoglo a făcut un demers către autoritățile Statelor Unite privind extrădarea lui Vladimir Plahotniuc. La solicitare a fost atașat setul de acte și materiale necesare acestei proceduri. Președintele Igor Dodon a anunțat recent că procurorii au semnat 50 de acorduri de colaborare cu instituțiile altor state pentru a recupera miliardul furat.

NTV Moldova

Actualitate

menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).