Marcați
Salariul mediu a crescut cu 57%, din 2016
2.09.2020, 13:42
Salariul mediu în economia națională a crescut, în ultimii patru ani, cu aproape 60 la sută sau cu 2.900 de lei. Datele Biroului Național de Statistică arată că, în trimestrul doi al acestui an, remunerarea medie a ajuns la aproape 7.850 de lei, echivalentul a aproape 400 de euro, la cursul de schimb de astăzi.

Comparativ cu trimestrul doi al anului trecut, în perioada similară a acestui an, salariul mediu a crescut cu 7,5 la sută. Cele mai mari lefuri sunt achitate în sectorul IT şi comunicații. Este vorba de peste 18.500 de lei. Pe poziţia a doua se află salariaţii din sectorul financiar-bancar, cu o remunerare de aproape 14.400 de lei. Companiile din energetică şi utilităţi oferă lefuri de peste 12.600 de lei şi completează podiumul sectoarelor cu cele mai mari lefuri din țară. Economiștii anticipează că evoluţia pozitivă a retribuției medii în economie va continua şi în următoarele luni, ca urmare a revenirii treptate a activităților economice, dar şi a majorărilor operate de autorităţi în unele sectoare bugetare.

De exemplu, din 1 septembrie, lefurile în domeniul sănătății au fost majorate cu 30 la sută, iar ulterior, urmează alte două creșteri cu 30 la sută și, respectiv, 40 la sută. Conform unei scheme similare este planificată majorarea salariilor în educaţie, începând cu anul viitor, a anunţat recent preşedintele Igor Dodon.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).