Marcați
La Conferința mondială a speakerilor, Zinaida Greceanîi a ținut un discurs în problema mobilității umane
19.08.2020, 18:57
Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Zinaida Greceanîi, participă la Cea de-a cincea Conferință mondială a Președinților de Parlament, care se desfășoară, pe 19-20 august, în regim online.

În prima zi a summitului, Zinaida Greceanîi a fost invitată să prezinte un discurs cu tematica ”Mobilitatea umană: provocări, oportunități și soluții”. În alocuțiunea sa, Președintele Parlamentului a vorbit despre migrația de muncă și politicile promovate de autoritățile din Moldova pentru buna gestionare a acesteia, orientate spre reîntoarcerea cetățenilor.

”Autoritățile Republicii Moldova tratează migrația în contextul managementului eficient al fluxurilor migraționiste, care să contribuie la migrația legală a moldovenilor și la revenirea lor, la reîntregirea familiilor”, a declarat Zinaida Greceanîi. Președintele Parlamentului a exemplificat prin acordul-cadru dintre Moldova și Franța pentru susținerea cetățenilor moldoveni la reîntoarcere și reintegrare.

Zinaida Greceanîi a specificat că sunt în proces de implementare programe naționale de creare a oportunităților pentru valorificarea abilităților, aptitudinilor și resurselor financiare acumulate de către lucrătorii migranți.

Totodată, potrivit Președintelui forului legislativ, se depun eforturi în vederea creării condițiilor atractive pentru persoanele care au plecat peste hotare la studii, în baza unor acorduri bilaterale dintre Moldova și alte state.

Președintele Parlamentului a mulțumit autorităților și cetățenilor țărilor în care locuiesc și muncesc cetățeni din Republica Moldova și a îndemnat comunitatea internațională spre o cooperare mai strânsă între țările de proveniență, de tranzit și de destinație.

”Sarcina noastră comună este să creăm asemenea condiții în care cetățenii să dorească și să poată să revină acasă”, a conchis Zinaida Greceanîi.

Conferința mondială a speakerilor este organizată de Uniunea Interparlamentară (UIP) în cooperare cu ONU și Parlamentul Austriei. Organizatorii planifică să desfășoare summitul în regim real, la Viena, în anul 2021.

UIP este organizația globală a Parlamentelor naționale care și-a lansat activitatea în 1889 cu scopul promovării păcii prin diplomație și dialog parlamentar. În prezent, Uniunea Interparlamentară întrunește 179 de Parlamente și 13 membri asociați.

Direcția generală comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).