Marcați
Pe hârtie – europeni, pe drum - moldoveni
28.06.2016, 15:19
Strada Alecu Russo din Capitală a fost reparată necalitativ, iar licitația pentru selectarea antreprenorului a decurs cu grave abateri de la legislație. Constatările le aparțin reprezentanților Centrului analitic "Expert-Grup". Ei spun că trei membri ai grupului de lucru, inclusiv primarul general, care a desemnat compania câştigătoare, nu au semnat declaraţia de confidenţialitate şi imparţialitate. Mai mult, anunţul privind licitaţia nu a fost publicat în buletinul privind achiziţiile publice şi nici pe siteul specializat în achiziţii publice al Uniunii Europene.

După reparație, strada Alecu Russo a rămas cu gropi. Asta chiar dacă lucrările de reparație au fost încheiate în octombrie 2015, iar Primăria Chișinăului a alocat în acest sens 100 de milioane de lei, dintr-un credit oferit de BERD.

"Compania trebuie să ia act de aceste abateri care au apărut și să propună soluții de remediere. Ori aceste or fi astuparea fisurilor, dacă ele nu sunt adânci sau de luat o soluție mai radicală acoperirea cu un strat de asflat. Decizia aparține primăriei", susține Andrei Ababii, expert Centrul Analitic Independent "Expert-Grup".

"Nu este normal ca doar la un an de la asfaltare să apară astfel de probleme la un drum nou. S-au făcut investiții aproape 100 de milioane de lei", consideră Iurie Morcotîlov, expert al Centrului Analitic "Expert-Grup".

Acum mai puțin de două săptămâni, în timpul prezentării raportului asupra activității sale după un an de la câștigarea celui de-al treilea mandat de primar general al Capitalei, Dorin Chirtoacă s-a lăudat cu renovarea străzi Alecu Russo este una dintre performanțele sale.

"Alecu Russo este un bulevard adus la standardele europene sută la sută. Canalizarea pluvială funcționează mai bine decât în altă parte", a declarat Dorin Chirtoacă.
Printre numeroasele abateri, experții au indicat și faptul că ordinul de constituire a grupului de lucru, semnat de primar, a fost emis după lansarea achiziţiei publice. Specilaiștii afirmă că achiziţia a fost aranjată şi că în acest caz există un risc sporit de corupţie.

"Am identificat că componenţa grupului de lucru la deschidere, la evaluare şi la adjudecarea contractului a fost diferită. La evaluare au fost schimbate două persoane – nu au fost Nistor Grozavu şi Petru Ghilaş. (MUSCĂ)"Aceste persoane au apărut la adjudecarea contractului, dar nu au fost prezente şi la deschiderea ofertelor”, a mai adăugat Iurie Morcotîlov.

”Expert- Grup” a identificat și legătura dintre companiile participante le licitaţie. Astfel, StracoGrup şi compania câştigătoare Delta ACM, ar fi coordonat ofertele, încât Delta ACM să câştige. Experții speră că atât CNA, cât și Procuratura se vor autosesiza în acest caz.

NTV Moldova

menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).