Marcați
Moldova și Ucraina au reluat consultările pe marginea problemei privind CH Novodnestrovsk
28.06.2016, 11:53
Republica Moldova și Ucraina au reluat consultările pe marginea problemei privind funcționarea Centralei Hidroenergetice Novodnestrovsk.

Potrivit Ministerului Economiei, la ședința grupelor de experți din Moldova și Ucraina au fost discutate problema funcționării CH Novodnestrovsk, situația ecologică în această regiune, creată în urma exploatării acestei centrale, precum și alte chestiuni din agenda bilaterală.

Din componența delegației Moldovei mai fac parte specialiști de la Ministerul Economiei și Ministerul Mediului, de la Academia de Științe a Moldovei și alte structuri publice. Conducătorul ei a fost viceministrul Economiei Valeriu Triboi.

Experții au salutat reluarea consultărilor după o întrerupere de aproape trei ani și și-au exprimat disponibilitatea de a continua procesul în vederea definitivării proiectului Acordului privind asigurarea funcționării CH Novodnestrovsk, cu stabilirea unor garanții exacte pentru Moldova în ceea ce privește volumul de apă care va fi asigurat mai jos de barajul nr.2.

În contextul examinării mai detaliate a situației, la solicitarea delegației Moldovei, partea ucraineană a acceptat să prezinte pînă la 15 iulie 2016 din arhivă pentru examinare documentele privind proiectarea obiectului, iar în caz de necesitate – și alte informații suplimentare privind construcția și funcționarea CE.

Referindu-se la cooperarea în domeniul energetic, părțile au convenit să elaboreze în comun un proiect de hotărîre privind statutul liniilor de tensiune înaltă care trec prin teritoriile lor. Aceste documente ar putea fi aprobate în cadrul ședinței Comisiei interguvernamentale pentru cooperare economică.

Analizînd problematica ecologică în zona CH Novodnestrovsk și în regiune, în ansamblu, membrii delegației au convenit că experții Ministerului Mediului al Moldovei și Ucrainei vor susține la Chișinău o ședință pentru identificarea unor soluții reciproc avantajoase în problema CH Novodnestrovsk.

Următoarea ședință în problema CH Novodnestrovsk va avea loc la finele lunii iulie, la Chișinău.

NOI.md
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).