Marcați
În 5 ani, Moldova a primit peste 3 miliarde de euro ca asistenţă financiară externă
18.02.2016, 15:26
În ultimii cinci ani, Republica Moldova a primit asistenţă financiară externă de peste 3 miliarde de euro, dintre care, jumătate cu titlu de grant. Banii au fost destinaţi pentru implementarea reformelor, dar şi pentru infrastructură. Mai puţin s-a donat pentru dezvoltare economică, cercetare şi ştiinţă. Despre aceasta au vorbit experţii Valentin Lozovanu şi Sergiu Gaibu în timpul unei emisiuni realizată în cadrul unui program realizat de Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale (IDIS) „Viitorul” şi Radio Europa Liberă, transmite IPN.

Experţii au menţionat că din 1994 Moldova a început să primească asistenţă financiară de la Banca Mondială, dar cu rate destul de mari, care au îndatorat ţara, banii fiind rambursaţi în decurs de zece ani, până în 2004. Din 2004 Banca Mondială şi-a revizuit strategia, incluzând Republica Moldova într-un alt sistem de finanţare cu rate mai avantajoase.

În cadrul emisiunii experţii au spus că, în ultimii ani ţara iarăşi a trecut la credite comerciale şi dacă până acum raportul era 70% grant şi 30% credit, acum acest procentaj a ajuns 50 la 50.

Potrivit experţilor, foarte rar se publică rapoartele privind asistenţa financiară externă, atât de Cancelaria de stat, cât şi de finanţatori. Iar societatea civilă nu se poate expune asupra modului în care Guvernul execută ce şi-a asumat.

IPN
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).