Marcați
Vom plăti amenzi mai mari; Parlamentul a votat pentru majorarea unităţii conveţionale de la 20 la 50 de lei
23.06.2016, 14:37
Moldovenii care nu respectă legislaţia vor achita amenzi mai mari de 2,5 ori. Proiectul de lege care prevede majorarea unităţii convenţionale de la 20 la 50 de lei a fost aprobat astăzi de Parlament în prima lectură.

Autorul iniţiativei, Ministerul Justiţiei, susţine că prin amendamentele propuse va fi ajustat cadrul legal punitiv la realităţile economico-financiare din prezent. Astfel, Guvernul își propune ca valoarea unității convenționale să reprezinte 1% din salariul mediu lunar pe economie prognozat de Guvern pentru anul în care s-a săvârşit fapta.

„Aceste majorări nu sunt pentru acumulări la buget aşa cum au spus unii, dar pentru ajustarea măsurii alternative a amenzii cu gravitatea faptelor. Astăzi avem amenzi de câteva mii de lei care sunt alternative la pedepse privative de libertate”, a declarat viceministrul Justiţiei, Nicolae Eşanu.

Astfel, având în vedere că pentru 2016, cuantumul salariului mediul lunar pe economie a fost stabilit în mările de 5050 de lei, unitatea convenţională va avea valoarea de 50,5 lei.

Documentul prevede şi recalificarea limitelor gradului minim al concentraţiei de alcool în sânge - de la 0,3 g/l la 0,5 g/l şi respectiv concentraţia de alcool în aerul expirat - de la 0,15 mg/l până la 0,3 mg/l.

De asemenea, va fi redus pragul gradului avansat al concentraţiei de alcool care va fi de 0,5 g/l în sânge şi de 0,3 mg/l în aerul expirat.

Pentru ca noile prevederi să intre în vigoare, este necesat ca documentul să treacă și de a doua lectură.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).