Marcați
Calitatea vieţii în Republica Moldova continuă să se înrăutăţească
21.06.2016, 17:59
Ritmul de creştere a preţurilor depăşeşte nivelul de sporire a salariilor şi pensiilor. Ca urmare, 88 la sută din populaţie se zbate în sărăcie, cu venituri ce acoperă doar 25-68 la sută din necesarul pentru viaţă. Acestea sunt concluziile unui studiu privind realitățile social-economice din ultimii 25 de ani, prezentat la Chișinău.

Potrivit autorului cercetării, din anul 2006, preţurile mărfurilor și serviciilor cresc mai rapid în raport cu salariile și pensiile, iar asta a dus la sărăcirea populației.
”Salariu mediu lunar, ritmul lui de creştere, deja, dacă observaţi cu roşu, nu mai asigură ritmul de creştere a preţurilor. Asta este foarte şi foarte îngrijorător", susține Gheorghe Costandachi, doctor în economie.

Și mai greu le vine celor peste 690 de mii de pensionari. Cu banii plătiți de la stat, ei nu reușesc să facă față nici tarifelor pentru energia termică, gaz natural și energie electrică. În general, facturile pentru servicii depășesc, în cele mai multe cazuri, de două ori pensia medie.

"Minimul de existenţă este mai mare decât pensia medie. Eu nu mai vorbesc despre coşul minimal de consum lunar care este mai mare decât minimul de existenţă", adaugă Costandachi.

Studiul a mai scos în evidență că situaţia social-politică menţine mediul de afaceri în stare de incertitudine. Investitorii ocolesc ţara noastră din cauza nivelului extrem de înalt al corupţiei.

"În Moldova nu există nicio entitate, nicio structură de stat, domeniu, sferă de activitate care să nu fie coruptă care mai mult, care mai puţin", menționează doctorul în economie.

Potrivit unui raport al Centrului Naţional Anticorupţie, volumul mitei plătite în anul 2015 a depășit 860 de milioane de lei.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).