Marcați
Mai mulți locuitori ai satului Coloița, lipsiți de cota-parte din bunurile agricole imobile
20.06.2016, 15:32
Mai mulţi locuitori ai satului Coloniţa din municipiul Chişinău nu pot obţine dreptul de proprietate asupra bunurilor agricole atribuite în urma privatizării. Asta după ce instanțele de judecată au aplicat sechestru asupra imobilelor ce urmau să le fie repartizate drept cotă-parte. Oamenii dau vina pe nepotul liderului PL, Viorel Ghimpu, care, prin intermediul judecătoriilor, ar vrea să pună mână pe bunurile lor.

Problema locuitorilor din Coloniţa, care nu pot intra în posesia cotelor-parte din bunurile agricole imobile, a început încă în anul 2011.

"Noi am avut şi noi parte de acolo. El prin hotărâre de judecată, fără noi, s-a dus şi s-a făcut documental clădirea aceea pe dânsul că este a lui. Şi noi, restul oamenilor, bineînţeles am fost contra şi am umblat prin judecăţi ca să ne facă parte şi nouă. El ne-a lezat de drepturi" , spune locuitoarea satului Galina Luchian

Un alt localnic, Ştefan Baranov, susţine că grupul cotaşilor, condus de Viorel Ghimpu, doreşte să-şi însușească, prin decizii judecătorești dubioase, 60 la sută din toate bunurile fostei gospodării agricole din localitate.

"În 2013, acelaşi Viorel Ghimpu a avut obrăznicia de a ataca toţi liderii de grup sau ceilalţi coproprietari în instanţa de judecată, precum că el pretinde la un procent de 0,0 care acolo, conform certificatului de proprietate sau, mai bine zis, în baza unui contract de vânzare-cumpărare, care a cumpărat cota valorică de la tatăl lui, tatăl lui fiind moştenitor legal al tatălui său, or bunelul lui Viorel Ghimpu. Şi ne-a atăcat în judecată şi o pus sechestru pe 42 de imobile", spune Ștefan Baranov.

Oamenii sunt revoltaţi şi spun că vor merge până la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, dacă nu vor găsi dreptate în instanțele de judecată naţionale.
"Schema domnilor Ghimpu care este: hotărâre judecătorească irevocabilă, o înregistrat, a făcut două, trei tranzacţii, al treilea sau al patrulea cumpărător este de bună-credinţă şi iată oamenii aceştia au rămas pe drumuri" , a mai adăugat Ștefan Baranov.

Viorel Ghimpu nu a răspuns la telefon, pentru a comenta acuzaţiile ce-i sunt aduse de către consăteni. Nepotul liderulu PL a mai fost implicat într-un proces de judecată cu Primăria satului Coloniţa, după ce şi-a însuşit ilegal grădiniţa din localitate. După șapte ani de procese de judecată, Curtea Supremă de Justiţie a dispus retrocedarea grădiniţei din proprietatea lui Viorel Ghimpu în cea a administraţiei locale.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).