Marcați
Moldova va implementa proiecte inovaționale pentru dezvoltarea transportului internațional
20.06.2016, 11:11
Serviciul Vamal al Moldovei va implementa proiecte inovaționale pentru dezvoltarea transportului internațional.

Acest lucru a fost comunicat în cadrul unei întrevederi susținute de directorul general al Serviciului Vamal al Moldovei, Vitalie Vrabie, cu secretarul general al Uniunii Internaţionale a Transporturilor Rutiere (IRU), Umberto de Pretto, la care au participat și reprezentanții Asociației Internaționale a Transportatorilor Auto din Moldova (AITA).

Discuțiile s-au axat, preponderent, pe conceptul de implementare a sistemului electronic de schimb al datelor din carnetele TIR, în contextul desfăşurării proiectului pilot eTIR cu Serviciul Fiscal de Stat al Ucrainei.
În acest context, Vitalie Vrabie a specificat necesitatea corectării cadrului legal care reglementează aplicarea semnăturilor digitale pentru a realiza cu succes acest proiect. Totodată, directorul general al Serviciului Vamal a specificat importanța dezvoltării sistemului informațional ASYCUDA World, inclusiv pe calea creării unor module suplimentare care vor permite operatorilor de transport să depună predeclaraţiile electronice TIR-EPD.

La rîndul său, Umberto de Pretto și-a exprimat disponibilitatea de a acorda suport metodologic proiectului eTIR, precum și de a finanța schimbările din cadrul sistemului informațional ASYCUDA World pentru implementarea modulelor noi sus-menționate.

Un alt subiect discutat în cadrul întrevederii l-au constituit inițiativele IRU privind majorarea acoperirii financiare a Carnetului TIR de la 60 de mii pînă la 100 de mii de euro, aplicabilă pentru Moldova. Această măsura va permite agenților economici care desfășoară tranzacții internaționale de comerț să transporte mărfuri cu o valoare mai mare, garantînd, totodată, achitarea taxelor de import aferente, în cazul încălcării legislației vamale.

La finalul discuției, părțile au convenit să organizeze o întrevedere nouă pentru aprecierea progresului obținut în procesul de realizare a proiectelor inițiate.

NOI.md
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).