Marcați
Parlamentul a adoptat proiectul de lege privind politica bugetar-fiscală pentru anul 2016
17.06.2016, 15:43
Parlamentul a adoptat, în lectură finală, cu majoritate de voturi, proiectul de lege privind politica bugetar-fiscală pentru anul 2016, în care au fost operate mai multe modificări după examinarea în prima lectură.

Astfel, s-a renunțat la majorarea cu 15 la sută a cotelor impozitului funciar pentru terenurile cu destinaţie agricolă și impozitul pe automobile ce urma să înlocuiască taxa de drum. Cota accizului pentru ţigaretele cu filtru şi fără filtru, în vederea ajustării graduale a acestora la nivelul ţărilor din regiune, inclusiv la standardele europene, va fi majorată pînă la 300 lei + 12%, dar nu mai puţin de 400 lei pentru o mie de țigarete, față de 250 lei plus 17 la sută, cît s-a propus inițial, iar accizele la țigaretele fără filtru au fost majorate de la 50 la 60 de lei.

”Se exclud normele ce țin de majorarea cotelor de acciz la mijloacele de transport importate și a mărimii vinietei pentru autovehiculele neînmatriculate în Republica Moldova”, a declarat Ștefan Creangă, șeful Comisiei economie, buget și finanțe. Taxa de utilizare a drumului de către autoturismele înregistrate în afara țării urma să fie majorată de peste trei ori.

De asemenea, a fost perfecționat conceptul impozitului pe avere pentru persoanele fizice proprietari ai bunurilor imobile și, în mod special, s-a specificat că impozitul se referă la imobilul (cu excepția terenurilor) deținut pe teritoriul Republicii Moldova care are suprafața de 120 de metri pătrați și mai mult și valoarea ce depășește 1,5 milioane de lei. Baza impozabilă a bunurilor imobiliare constituie valoarea estimată a acestor bunuri, apreciată de către organele cadastrale teritoriale. Cota impozitului va constitui 0,8% și se va aplica asupra bazei impozabile.

Totodată, au fost excluse din proiect prevederile ce se referă la patenta de întreprinzător, deoarece urmează să fie elaborat un nou concept.

La capitolul accize se prevede majorarea cotelor accizelor stabilite în sume fixe prin ajustarea acestora la rata inflaţiei prognozată pentru anul 2016 (10,5%). De asemenea, se prevede majorarea cotelor accizelor la produsele petroliere importate şi/sau livrate pe teritoriul Republicii Moldova.

MOLDPRES
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).