Marcați
Fără investiții pe timp de criză
16.06.2016, 17:05
De teama instabilităţii politice şi economice, companiile străine şi cele autohtone nu doresc să investească în Republica Moldova. Chiar dacă, de la începutul acestui an, a fost instaurat un nou Guvern, asta nu a sporit încrederea antreprenorilor în viitorul țării și în siguranța economiei. Potrivit datelor celui mai recent Barometru de Afaceri, realizat de Compania "Magenta Consulting" și Camera de Comerţ şi Industriei Franţa-Moldova, în primul trimestrul al anului, investiţiile au rămas la cota zero.

Datele studiului arată că afacerile companiilor din ţara noastră au înregistrat o tendință negativă, în primele trei luni. Acest lucru a fost determinat de lipsa investiţiilor şi de instabilitatea social-politică din 2015.

"Climatul de afaceri a fost apreciat, probabil, cel mai negativ, mai ales pentru trimestrul trecut minus 0,51, ceea ce este un scor cel mai jos obţinut în barometru. Şi, iarăşi, pentru trimestrul viitor se aşteaptă, cumva, o tendinţă mai bună, deşi, oricum, chiar şi pentru trimestrul viitorul antreprenorii nu cred că va fi un indicator pozitiv", susține Andrei Ciobanu, consultant Magenta Consulting.

Antreprenorii spun că forţa de muncă rămâne a problemă pentru ei. Lipsa unor specialişti calificaţi îi pune pe gânduri oamenii de afaceri, atunci când vine vorba să-și extindă businessul.

"Să avem un curs valutar stabil, să avem o stabilitate mai bună pentru că, oricum, vedeţi şi cum barometru arată, investiţiile care au fost făcute în trimestrul trecut erau zero, ceea ce înseamnă că există o nesiguranţă în a creşte business-urile, mai ales la întreprinderile mici, care foarte mult depind de toate variabile care influenţează climatul de afaceri" , a mai adăugat Ciobanu.

Studiul mai relevă că mediul de afaceri rămâne prudent și în relația cu autoritățile.

"Să fie duse discuţii despre politica economică în plan public, cum este şi în alte ţări, unde sunt poziţii clare, chiar pronunţate. Diferite tabere care sunt pentru mai multă libertate economică sau pentru mai puţină. Şi după părerea noastră, aici în Republica Moldova dezbaterea publică despre diferiţi vectori de dezvoltare economică nu sunt" , menționează Gerhard Ohrband, directorul Asociaţiei "Colaborarea Economică Moldo-Germană".

Studiul a fost realizat în perioada aprilie-mai, pe un eşantion de 610 companii. Marja de eroare este de 4,2 la sută.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).