Marcați
Igor Dodon: Moldova pierde piața Rusiei
16.06.2016, 16:54
Semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană a provocat daune semnificative economiei moldovenești. Țara noastră a pierdut accesul pe piața Federației Ruse și nu a obținut nimic în schimb de la Uniunea Europeană. Acest subiect a fost abordat de către președintele PSRM, Igor Dodon, în cadrul Forumului Economic Internațional de la Sankt-Petersburg, care își desfășoară lucrările în aceste zile.

Igor Dodon i-a informat pe participanții la forum că, după semnarea Acordului de Asociere cu UE, Moldova a pierdut accesul pe piața Rusiei. Exporturile s-au diminuat cu 40% în primul an după ce Chișinăul a semnat documentul cu Uniunea Europeană. Asta nu înseamnă că această producție a fost reorientată spre Europa. Dimpotrivă, și exportul în UE s-a redus. În 2015, acesta s-a micșorat cu două la sută, iar în primele patru luni ale acestui an scăderea este deja de șapte la sută. În schimb, corporațiile europene au invadat piața Moldovei, iar producătorii autohtoni dispar, de la o zi la alta, cedând locul producției ieftine din Vest. Pentru deblocarea relațiilor cu Federația Rusă, Igor Dodon a propus revizuirea prevedrilor Acordului de Comerț liber cu UE, în cadrul unui dialog tripartit Moldova, UE și Rusia. În capul mesei trebuie să stea interesele economice ale Moldovei, a subliniat Igor Dodon. El a mai spus că, pentru a stabiliza economia și pentru a crea locuri de muncă, trebuie ajutați și sprijiniți producătorii autohtoni. În primul rând, este nevoie de aplicarea taxelor la importul unor mărfuri de import, pe care le putem produce și noi în țara noastră. De asemenea, autoritățile trebuie să se îngrijească de domeniile strategice, cum este agricultura. Pentru a depăși actuala stare de lucruri, trebuie să se revină la comerțul asimetric cu UE, regim care ar putea dura până la 10 ani, a punctat Igor Dodon.

”Pentru a avea o economie stabilă și pentru a crea locuri de muncă, noi trebuie să protejăm piața noastră internă și să oferim sprijin producătorilor autohtoni de mărfuri și servicii. Noi trebuie să aplicăm toate măsurile tarifare și netarifare la importul acelor mărfuri, pe care le putem produce singuri pentru consumatorul nostru. O atenție aparte trebuie acordată agriculturii, industriei agroalimentare, vinificației. În cazul revizuirii Acordului de Comerț Liber cu UE, va trebui neapărat să obținem revenirea la regulile comerțului asimetric cu statele Uniunii Europene, cel puțin, pentru o perioadă de tranziție de 5-10 ani”, a declarat Igor Dodon.

Liderul PSRM a adăugat că, pentru restabilirea pozițiilor pe piața Rusiei, nu va fi suficientă doar revizuirea Acordului de Comerț Liber cu UE. E necesară o susținere largă a întreprinderilor din complexul agroalimentar. Asta înseamnă subvenții, facilitarea accesului la achizițiile de stat, stimularea exportului, crearea unui fond de stat de garantare a creditelor bancare și multe altele. Forumul Economic Internațional de la Sankt Petersburg întrunește peste 10 mii de reprezentanţi ai mediului de afaceri, șefi de stat, jurnaliști, organizaţii obşteşti, politicieni şi savanţi din întreaga lume. Evenimentul este organizat sub egida președintelui Rusiei, Vladimir Putin.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).