Marcați
Rata inflației în Moldova continuă să scadă
15.06.2016, 11:03
În mai 2016, ritmul de creștere a indicelui prețurilor de consum pentru ultimele 12 luni a constituit 7,9 la sută, fiind cu 0,4 puncte procentuale inferior celui din luna precedentă.

Acest fapt a fost comunicat de Banca Națională a Moldovei, care a menționat că rata anuală a inflației continuă trendul descendent înregistrat de la începutul anului curent,.

Această evoluție este confirmată de ultima previziune a BNM privind reducerea treptată a inflației anuale în condițiile unei cereri interne moderate, modificării tarifelor la energia electrică în aprilie, diminuării prețurilor la produsele alimentare și resursele energetice la nivel mondial și regional, precum și datorită bazei înalte de comparație din anul 2015.

Reprezentanții BNM au specificat că riscurile externe legate de presiunea deflaționistă sînt condiționate de activitatea economică scăzută în țările zonei euro și de continuarea recesiunii din Federația Rusă – principalii parteneri comerciali externi ai Moldovei.

Riscurile externe se răspîndesc prin canalul remiterilor populației și cel al comerțului exterior, inclusiv prin micșorarea pe termen scurt a veniturilor valutare ale populației și exportatorilor autohtoni, ceea ce se reflectă în evoluția ulterioară a inflației. Riscurile inflaționiste decurg și din volatilitatea sporită a prețurilor internaționale la materiile prime și incertitudinea legată de cotațiile petroliere.

NOI.md
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).