Marcați
UE nu găsește solidaritate
9.04.2020, 11:42
Solidaritatea europeană pare să fie un slogan pretențios, dar lipsit de expresie practică. S-a văzut elocvent în cadrul reuniunii miniștrilor Finanțelor din blocul comunitar, care nu au găsit consensul privind programul de atenuare a impactului economic provocat de pandemiea de COVID-19. Valoarea finanțării a fost propusă în mărime de 500 de miliarde de euro, iar discuțiile au durat nu mai puțin de 16 ore.

Miniștrii Finanțelor ai Spaniei și Italiei, țările care au fost lovite cel mai puternic de pandemie, au pledat, în timpul videoconferinței, pentru împărțirea solidară a costurilor de recuperare. Asta înseamnă că datoriile statelor vulnerabile ar urma să fie convertite în obligațiuni financiare ale Uniunii Europene. Italienii au mai cerut condiții mai preferențiale de creditare. Germania, Olanda și Austria, țările mai stabile financiar, au respins ideea unei împărțiri solidare a datoriilor, întrucât consideră că nu este corect ca cetățenii lor să salveze membrii blocului mai puțin dezvoltați economic. Într-un articol publicat pe cotidianul francez ”Le Monde”, președinta Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a scris că guvernele statelor UE trebuie să fie umăr la umăr, pentru a implementa ansamblul politicilor optime în faţa unui şoc de care nimeni nu este responsabil. Discuțiile între membrii Eurogrupului urmează să fie reluate joi, 9 aprilie.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).