Marcați
Prognoze sumbre pentru economia lumii
23.03.2020, 14:06
Economia globală este tot mai afectată de pandemia cu noul tip de coronavirus şi va fi nevoie de ani de zile pentru a-și reveni. Opinia îi aparține secretarului general al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, Angel Gurria, care nu exclude o recesiune la nivel mondial.

Șocul economic este deja mai mare decât cel provocat de crizele de la începutul anilor 2000, constată Angel Gurria şi exclude ideea unei recuperări rapide. El a estimat că prognozele precedente privind reducerea în jumătate a ritmului de creștere a economiei globale în acest an, până la 1,5 la sută, sunt deja mult prea optimiste. Șeful OECD afirmă, citat de presa străină, că multe dintre cele mai mari economii vor intra în recesiune în lunile următoare. El avertizează că incertitudinea creată de epidemie afectează economiile într-o măsură mai mare decât atacurile teroriste din 11 septembrie sau criza financiară din 2008. Recent, mai multe ţări au anunţat măsuri de susţinere a businessului, inclusiv prin reducerea dobânzilor şi creșterea investițiilor. Şi Guvernul de la Chişinău a anunţat o serie de măsuri de sprijin pentru business, inclusiv amânarea plăţilor şi reducerea unor taxe şi impozite. De asemenea, Banca Națională a redus rata de bază până la minimul istoric de 3,25 la sută.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).