Europa se confruntă cu cea mai rapidă răspândire a virusului COVID-19 şi creștere a numărului deceselor provocate de acesta. Evoluții alarmante sunt înregistrate şi în Statele Unite ale Americii. De cealaltă parte, China, care a fost cea mai afectată, în prima etapă, a anunţat că, în ultimele 24 de ore, pe teritoriul său nu a fost înregistrat niciun caz nou de infectare și că toți pacienții proaspăt diagnosticați au revenit de peste hotare, informează presa străină.
În doar patru cele mai afectate ţări din UE, numărul cazurilor depășește 85 de mii, iar cel al decedaților se apropie de 4.700. Cea mai gravă situație este Italia, care a depășit, în premieră, China la capitolul morților provocate de COVID-19. Autoritățile de la Roma au anunţat, până acum, peste 41.000 de cazuri de infectare şi peste 3.400 de decese. Pe locul doi în UE este Spania, cu peste 18.000 de bolnavi, urmată de Germania, cu peste 15.400, şi Franţa, cu aproape 11.000.
Și autoritățile de la Washington au anunţat despre agravarea situației epidemiologice. Până acum, în SUA au fost înregistrate aproape 14.400 de cazuri şi peste 200 de decese. Pe acest fundal, guvernatorul Californiei, Gavin Newsom, a anunţat plasarea în carantină a întregul stat cu cele 40 de milioane de locuitori. La rândul său, primarul New Yorkului, Bill de Blasio, a declarat că orașul ar putea să rămână fără medicamente, în următoarele săptămâni. ”Am spus foarte clar că, pentru luna martie, avem proviziile necesare. Orașul are rezerve foarte bune, însă sunt îngrijorat pentru luna aprilie. Cred că, în două, trei săptămâni, trebuie să avem o aprovizionare substanțială. Guvernul federal are, în esență, două săptămâni pentru a ne furniza resurse majore, altfel oamenii din New York vor fi într-un pericol mult mai mare”, a anunțat Bill de Blasio.
În aceste condiții, președintele SUA, Donald Trump, a anunţat că mai multe nave de croazieră ar putea fi transformate în spitale, pentru a trata pacienții infectați cu noul coronavirus. Acestea vor fi acostate la New York, Los Angeles, San Francisco, dar şi în alte oraşe mari. Guvernul federal deja a trimis o navă-spital, cu aproximativ 1.000 de camere, către oraşul New York, unde se atestă deficit de locuri în spitale. Conform statisticilor, numărul persoanelor infectate la nivel mondial este de aproape 250 de mii. Peste 88 de mii s-au vindecat. În același timp, COVID-19 a răpit peste 10.000 de vieți.
NTV Moldova