Marcați
UE suportă consecinţele inacţiunii
18.03.2020, 15:11
Uniunea Europenă a subestimat pericolului pandemiei cu infecția COVID-19, iar acum se confruntă cu o adevărată criză în domeniul sănătății publice. Faptul că autoritățile țărilor de pe bătrânul continent nu au intervenit prompt şi eficient pentru a combate răspândirea virusului îl recunoaște chiar șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-un interviu pentru cotidianul german ”Bild”. De cealaltă parte, unii șefi de stat acuză Uniunea Europeană de lipsă de solidaritate în lupta împotriva pandemiei.

Ursula von der Leyen a declarat că Europa a devenit epicentrul crizei şi din cauza reacției întârziate. ”Cred că noi toţi, care nu suntem experţi, am subestimat la început coronavirusul, dar, între timp, a devenit clar că este vorba despre un virus care ne va lua mult timp. Am înțeles că toate aceste măsuri, care păreau drastice în urmă cu două sau trei săptămâni, trebuie luate acum”, a notat șefa Comisiei Europene.

Recent, președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a acuzat Uniunea Europeană de lipsă de solidaritate în lupta împotriva virusului COVID-19. El a precizat că singura ţară care a le-a ajutat pe autoritățile de la Belgrad este China.

"Voi ați realizat că marea solidaritate internațională nu există? Solidaritatea europeană nu există! E un basm pe hârtie. Astăzi, am trimis o scrisoare specială, pentru că noi așteptăm și avem mari speranțe în singurii care ne pot ajuta în această situație dificilă, iar această țară este China. Noi am cerut totul de la chinezi. Noi i-am rugat să ne trimită personal medical", a spus el.

În context, reputatul specialist chinez în boli respiratorii, Zhong Nanshan, le sugerează țărilor europene să identifice rapid infecțiile şi să fie mai eficiente în punerea în aplicare a restricțiilor şi carantinei. ”Cred că Europa se confruntă acum cu prima rundă a epidemiei şi ar trebui să ia măsuri proactive. Nu aşteptaţi până când este prea târziu. Există ţări europene care instituie carantine în orașe, dar oamenii ies la o cafea, se adună... Nu aşa funcționează acest tip de carantină”, a atenționat cunoscutul specialist în pneumologie.

În același timp, europenii acuză SUA că ar subestima şi mai mult pericolul reprezentat de noul coronavirus. Ministrul german al Economiei, Peter Altmaier, şi-a exprimat speranţa că, totuşi, SUA se vor mobiliza, pentru a controla situaţia. ”Declanşarea crizei a fost, probabil, şi mai subestimată în Statele Unite decât în orice altă țară europeană. Este motivul pentru care noi sperăm foarte tare ca Statele Unite să reuşească să controleze situaţia, lucru care este şi în interesul nostru. Nimeni nu-şi poate dori ca această economie să cadă într-o recesiune necontrolată”, a spus Altmaier.

Organizaţia Mondială a Sănătății a anunţat că Europa a devenit epicentrul răspândirii virusului COVID-19, după ce China a înregistrat succese remarcabile în ceea ce priveşte stăvilirea răspândirii noului coronavirus.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).