Marcați
Legea Bugetului pentru 2016, votată în două lecturi cu un deficit de peste 4 miliarde de lei
9.06.2016, 16:11
Proiectul Legii bugetului de stat pentru anul 2016 a fost votat astăzi în două lecturi în Parlament. Documentul prevede venituri de 31,3 miliarde de lei şi cheltuieli de 35,5 miliarde de lei. Deficitul bugetar este estimat la 4,2 miliarde de lei, cu 2,8 la sută mai mult faţă de anul trecut.

„L-am numit un buget al depăşirii crizei, un buget când statul este plin de datorii şi nu-şi poate onora datoriile faţă de agenţii economici. Suntem la un nivel destul de avansat în a restabili finanţarea externă. Din păcate, aşa este bugetul nostru - dependent de finanţare externă. Sperăm că politicile noastre vor aduce o creştere economică care să permită o schimbare calitativă a situaţiei”, a declarat ministrul Finanţelor, Octavian Armaşu.

Opoziția a criticat dur proiectul menționând că este superficial și se bazează strict pe finanțarea externă, care nu este certă.

„Vreau să știu dacă este un buget al speranțelor sau este un document realist. Din păcate, acest buget se bazează pe prognoze optimiste, pe surse din exterior, chiar dacă nu există siguranța că acestea vor putea fi accesate. Ni nu vom susține documentul”, a declarat deputatul neafiliat Iurie Leancă.

”Proiectul Legii bugetului unde sunt prevazute surse externe record pentru Moldova – 29% din totalul bugetului sau circa 10,2 mlrd de lei (peste 500 mln $). Datorii interna va creste de 3 ori, de la 7,2 mlrd la 21 mlrd lei. Datoria totala a Guvernului va creste cu 68%, de la 33 la 56 mlrd lei”, a scris liderul PSRM, Igor Dodon pe contul său de pe o rețea de socializare.

Documentul a fost susținut de deputații din majoritate cu 55 de voturi.

Pentru a intra în vigoare, proiectul Legii Bugetului de Stat pentru 2016 urmează să fie votat de Parlament şi în lectura a treia.
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).