Marcați
Investigație RISE: Bugetul Primăriei Chişinău, prejudiciat cu 8 milioane de lei în urma semnării unor contracte ilegale
8.06.2016, 11:50
Bugetul municipal a fost prejudiciat cu peste 8 milioane de lei prin semnarea unor contracte de împrumut care prevedeau reabilitarea unor străzi din capitală. Potrivit unei investigații RISE Moldova împrumutul a fost contractat ilegal, iar Primăria Chişinău a folosit drept „argument” o expertiză realizată, în mai 2010, de Andrian Candu, actualul preşedinte al Parlamentului. Contractul pentru reabilitarea străzilor a fost atribuit cu dedicaţie unei companii controlată de fraţii Sergiu şi Chiril Lucinschi.

Potrivit sursei, în noiembrie 2010 Primăria Chișinău, reprezentată de Primarul Dorin Chirtoacă a semnat un contract de împrumut cu o firmă din SUA, Turbine Real Estate Holdings LLC, care prevedea acordarea unui împrumut de 162 mln lei pentru reparația a 10 străzi.

Contractul prevedea că împrumutul se acordă în rate, în funcţie de graficul de execuţie a lucrărilor, cu o dobândă fixă de 4,2% anual şi cu un termen de rambursare de 12 luni de la data acordării fiecărei rate. Acordarea împrumutului era condiţionată de încheierea contractului de reabilitare a străzilor cu o firmă anume.

Sursa mai scrie că beneficiarul final al firmei Genesis Internaţional SRL, cea care se angaja să repare drumurile, a fost actualul deputat Chiril Lucinschi. Acesta a confirmat pentru sursă, însă spune că s-a retras, încă din 2010 din firma americană prin care a intrat în afacerea Genesis. Totuși, a continuat să se ocupe personal de partea juridică și financiară a contractului de împrumut din Primăria Chișinău și Turbine Real Estate Holdings.

Primele lucrări de reparaţie efectuate de Genesis International au început abia la finele lunii iulie 2011, iar administraţia Capitalei anunţa deja că opt străzi din Chişinău vor fi reabilitate în decurs de trei luni.

Mai mult, un control făcut în anul 2013, de Inspecţia Financiară, constată, însă, că în loc de câteva luni, lucrările de reparație a străzilor au fost realizate în mai mult de doi ani, iar termenul de executare a fost extins din „motive neexplicate controlorilor”.

Totodată, se mai constată că Genesis a beneficiat de venituri suplimentare de peste 8 milioane lei, ca urmare a lipsei de control din partea factorilor de decizii din cadrul Primăriei.

Investigația integrală o puteți citi AICI
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).