Marcați
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi indexate de două ori pe an
12.02.2020, 16:49
Pensiile din Moldova vor fi indexate de două ori pe an: la 1 aprilie și 1 octombrie. Un proiect de lege în acest sens a fost aprobat astăzi, 12 februarie, de Guvern. Potrivit documentului, al cărui autor este Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, se instituie indexarea semianuală a tuturor pensiilor, indiferent de mărimea lor, precum şi a venitului lunar minim garantat utilizat la determinarea Programului de Ajutor Social.

La 1 aprilie, coeficientul de indexare va constitui inflaţia înregistrată în ultimul semestru al anului precedent anului indexării. La 1 octombrie, coeficientul de indexare va constitui inflaţia înregistrată în primul semestru al anului în curs.

Ministrul de resort, Viorica Dumbrăveanu, a declarat că acest mecanism de indexare va asigura beneficiarilor de pensii o compensare neîntârziată a efectului inflaţionist.

”Aplicarea principiului de indexare semianuală în baza inflaţiei înregistrate în ultimul semestru va consolida funcţia de bază a indexării, şi anume cea de protejare a pensionarilor de efectul diminuării puterii de cumpărare”, a spus ministrul.

Mecanismul de indexare propus prin acest proiect de lege se va aplica pentru toate prestaţiile sociale, inclusiv plăţile capitalizate, indemnizaţiile de dizabilitate survenită ca urmare a unui accident de muncă şi compensaţiile băneşti lunare stabilite participanţilor la lichidarea avariei de la C.A.E. Cernobîl.

Proiectul urmează să fie dezbătut și votat în Parlament.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).