Marcați
Subvenții pentru sectorul zootehnic
3.02.2020, 19:26
Sectorul zootehnic are nevoie de subvenții pentru a ieși din actuala criză. Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, peste 90 la sută din șeptelul de vaci de lapte revin gospodăriilor casnice. Numărul fermelor mari este relativ mic, iar din această cauză industria prelucrătoare se confruntă cu un deficit de materie primă, spun oficialii de la ministerul de profil.

Dacă înainte de anii 90, sectorul zootehnic se mândrea cu faimoasele complexe de bovine, construite aproape în toate satele noastre, astăzi acest sector e în stare de șoc. Deja de câteva decenii, țara este împânzită de sute de ferme mari de vite... distruse. Altele, noi, au apărut destul de puține.

În aceste condiții, cel mai mare volum de lapte este colectat de către fabrici de la populație. Situația pare să se agraveze, deoarece locuitorii satelor încep să renunțe la creșterea vacilor.

În țară își desfășoară activitatea doar câteva complexe mari de creștere a vacilor de lapte. În aceste condiţii, producţia internă de lapte acoperă doar jumătate din consum.

Deficitul de lapte din producţia internă este acoperit din importuri. În aceste condiţii, producătorii solicită sprijin din partea statului.

O investigație amplă privind evoluțiile din sectorul zootehnic, inclusiv soluțiile autorităților pentru dezvoltarea fermelor, urmăriți duminică, la emisiunea ”Moldova Agrară”, care va începe la NTV Moldova la ora 13:00.

NTV Moldova

Actualitate

menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).